Świat

Walą goście, walą

Grecka branża turystyczna produkuje co czwarte euro PKB oraz zatrudnia co piątego Greka. Grecka branża turystyczna produkuje co czwarte euro PKB oraz zatrudnia co piątego Greka. JTB Photo/UIG / Getty Images

W Grecji – wreszcie – euforia. W tym roku pęknie rekord 25 mln zagranicznych turystów, 1,5 mln gości więcej niż przed rokiem i o 20 proc. więcej dochodów, m.in. po podwyższeniu VAT w hotelarstwie z 6,5 do 13 proc. A branża turystyczna produkuje co czwarte euro PKB oraz zatrudnia co piątego Greka. Ten sukces odbył się kosztem sąsiedniego rywala, Turcji, pomógł też kryzys po afrykańskiej stronie Morza Śródziemnego.

Podobne nastroje panują u schyłku lata w Portugalii, mocno już znużonej tłokiem w Lizbonie i Porto, na plażach Algarve i klifach Madery.

Polityka 34.2016 (3073) z dnia 16.08.2016; Ludzie i wydarzenia. Świat; s. 9

Warte przeczytania

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Kraj

Osamotnienie – dżuma współczesności?

Mamy w Polsce 5 mln jednoosobowych gospodarstw domowych. Na razie co czwarte gospodarstwo. W 2035 r. – co trzecie.

Ewa Wilk
08.02.2019