Miej własną politykę.

Pierwszy miesiąc prenumeraty tylko 9,90 zł!

Subskrybuj
Świat

Wołowina niszczy płuca

Brazylia. Dlaczego wołowina znalazła się na cenzurowanym?

Ciężarówki z bydłem podczas przeprawy promowej przez rzekę Xingu w Amazonii. Ciężarówki z bydłem podczas przeprawy promowej przez rzekę Xingu w Amazonii. Jonne Roriz/Bloomberg / Getty Images
Brazylijskim producentom wołowiny, którzy odpowiadają za dewastację lasów Amazonii, coraz trudniej prowadzić swoje biznesy. Ale nie poddadzą się bez walki.
Farma bydła w Xinguara w stanie Pará.Jonne Roriz/Bloomberg/Getty Images Farma bydła w Xinguara w stanie Pará.

Komisja Europejska chce jak najszybciej zamknąć unijny rynek przed produktami wytworzonymi na obszarach po wycince lasów. Chodzi przede wszystkim o kawę, kakao, olej palmowy, soję i wołowinę wyprodukowane na terenach zdewastowanych lasów deszczowych. Firmy, które eksportują te towary do Europy, będą musiały udowodnić, że proces produkcyjny nie był uwikłany w niszczenie „płuc Ziemi”. Chodzi nie tylko o wylesianie nielegalne, lecz wszelkie. W końcu legalna czy nielegalna deforestacja – skutek dla planety i jej klimatu jest taki sam.

Polityka 5.2022 (3348) z dnia 25.01.2022; Świat; s. 49
Oryginalny tytuł tekstu: "Wołowina niszczy płuca"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >