Oferta na pierwszy rok:

4 zł/tydzień

SUBSKRYBUJ
Osoby czytające wydania polityki

Wiarygodność w czasach niepewności

Wypróbuj za 24,99 zł!

Subskrybuj
Świat

Wołowina niszczy płuca

Brazylia. Dlaczego wołowina znalazła się na cenzurowanym?

Ciężarówki z bydłem podczas przeprawy promowej przez rzekę Xingu w Amazonii. Ciężarówki z bydłem podczas przeprawy promowej przez rzekę Xingu w Amazonii. Jonne Roriz/Bloomberg / Getty Images
Brazylijskim producentom wołowiny, którzy odpowiadają za dewastację lasów Amazonii, coraz trudniej prowadzić swoje biznesy. Ale nie poddadzą się bez walki.
Farma bydła w Xinguara w stanie Pará.Jonne Roriz/Bloomberg/Getty Images Farma bydła w Xinguara w stanie Pará.

Komisja Europejska chce jak najszybciej zamknąć unijny rynek przed produktami wytworzonymi na obszarach po wycince lasów. Chodzi przede wszystkim o kawę, kakao, olej palmowy, soję i wołowinę wyprodukowane na terenach zdewastowanych lasów deszczowych. Firmy, które eksportują te towary do Europy, będą musiały udowodnić, że proces produkcyjny nie był uwikłany w niszczenie „płuc Ziemi”. Chodzi nie tylko o wylesianie nielegalne, lecz wszelkie. W końcu legalna czy nielegalna deforestacja – skutek dla planety i jej klimatu jest taki sam.

To krok w stronę spowalniania ocieplenia klimatu, na które wpływ mają zarówno wylesianie, jak i masowa produkcja rolna (najbardziej wołowiny – zużycie wody plus gigantyczna „produkcja” metanu przez bydło). Nowe regulacje, o ile będą konsekwentnie egzekwowane, naruszą potężne interesy w wielu krajach globalnego Południa, zwłaszcza w Brazylii – największej eksporterce wołowiny na świecie. To produkcja mięsa wołowego i skór najbardziej przyczynia się do dewastacji lasów deszczowych Amazonii.

Głód ziemi

Za katastrofalne wylesianie odpowiadają trzy sektory brazylijskiego biznesu, które żyją ze sobą w symbiozie: handlarze drewnem, producenci stali i hodowcy bydła. Najpierw ci pierwsi wycinają drzewa, z których surowiec jest najdroższy i najbardziej pożądany na światowych rynkach. Następnie wkraczają producenci węgla drzewnego i wypalają gorsze gatunki drzew – wytwarzają z nich węgiel drzewny i sprzedają go hutom. Na końcu hodowcy bydła na obszarze zniszczonego lasu tworzą pastwiska dla krów.

Przy czym ci ostatni niszczą Amazonię również niezależnie od dwóch pozostałych biznesów – ich „głód ziemi” jest znacznie większy. Hodowcy bydła odpowiadają za 80 proc.

Polityka 5.2022 (3348) z dnia 25.01.2022; Świat; s. 49
Oryginalny tytuł tekstu: "Wołowina niszczy płuca"
Reklama