Rosyjski problem alkoholowy
Wódczane imperium
Pijący; fotografia z II poł. XIX w.
BEW

Pijący; fotografia z II poł. XIX w.

Jest wiele opowieści o początkach wódki w Rosji. Wiliam Pochlebkin, znawca dziejów rosyjskiej kuchni, autor książek kucharskich oraz fundamentalnego dzieła „Historia wódki”, po badaniach prowadzonych na potrzeby radzieckiego przemysłu wódczanego doszedł do wniosku, że technologia produkcji trunku ze zboża, zwanego w średniowieczu winem chlebowym, została opracowana właśnie w Rosji w pierwszej połowie XV w. Według Pochlebkina wszystkich wyprzedził Izydor, mnich z Monastyru Czudowskiego, prawosławnego klasztoru stojącego w obrębie moskiewskiego Kremla.

Prawdziwe lub domniemane osiągnięcie mnicha Izydora zbiega się z podobnymi odkryciami z zachodu Europy. Od XIV w. alchemicy z południa Francji potrafili destylować wino i otrzymywać brandy, nauczyli się tego od Arabów, którzy ujarzmili proces destylacji, ale jej produkty woleli używać przede wszystkim do wytwarzania perfum.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj