Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Rynek

Jaja jak malowane

O wyższości jaj brązowych nad białymi

Kurki do hodowli na nioski, kogutki do gazu, takie są procedury. Kurki do hodowli na nioski, kogutki do gazu, takie są procedury. Erwin Wodicka / Smarterpix/PantherMedia
Tylko przed Wielkanocą dyskusja o wyższości jaj od chłopa nad jajami fermowymi zostaje zawieszona. Konsumenci masowo kupują jajka białe, bo z nich powstają ładniejsze pisanki. Na co dzień białe są uważane za gorsze jako produkt chowu przemysłowego.
Kura przemysłowa produkuje jajka według precyzyjnego biznesplanu właściciela kurnika.Frank Lukasseck/Forum Kura przemysłowa produkuje jajka według precyzyjnego biznesplanu właściciela kurnika.

Na swoją marną opinię jaja białe zapracowały jeszcze w PRL. Niosły je kury w pegeerach, zdarzało się, że niekarmione przez dwa, trzy dni, gdy pracownicy ukradli paszę. Albo zapomnieli wlać wody w poidła. Zanim jaja trafiły do sklepu, mijało trochę czasu, co także nie poprawiało ich smaku. Prof. Stanisław Wężyk, najlepszy w kraju specjalista od jaj, zapewnia jednak, że barwa skorupki jest cechą wyłącznie genetyczną. Dlatego jaja białe produkują fermy, których odbiorcą jest przemysł przetwórczy, a brązowe takie same fermy sprzedające jaja do handlu.

Rasa, a właściwie zestaw cech genetycznych, wynika z oczekiwań konsumentów. Tylko przed Wielkanocą jaja białe, zamiast na masę jajową, jadą do sklepów na pisanki. Niektórzy dostawcy dołączają do nich komplet farb, dzięki którym opakowanie sprzedaje się za zupełnie inne pieniądze. Producenci brązowych mówią o nich wtedy: cwaniacy. I kombinują, żeby w następnym roku tak ustawić cykl produkcyjny, żeby przed Wielkanocą wypuścić partię białych. Też z farbkami.

Inne gusta mają Amerykanie. Ci preferują wyłącznie białe skorupki, żeby było na nich widoczne każde zabrudzenie. To jajko zdyskwalifikuje. W Polsce, na bazarach, lepiej widziane są jajka z koszyka, na sieczce, czasem celowo pomazane kurzymi odchodami. Żeby sprawiały wrażenie bardziej ekologicznych. We Francji czy w Niemczech ekologiczne jest wyłącznie to, co posiada odpowiedni certyfikat. Kategoria jaja od chłopa pozostaje nieznana, bo wszystkie jajka znoszone są w profesjonalnych kurnikach.

Jajek w Polsce nie brakowało nigdy, nawet wtedy, gdy żywność była na kartki. Drobiarze więc jako pierwsi musieli zacząć liczyć się z klientem.

Polityka 17.2011 (2804) z dnia 23.04.2011; Rynek; s. 55
Oryginalny tytuł tekstu: "Jaja jak malowane"
Reklama