żywność
-
Społeczeństwo
Sojowe dzieci, czyli jak talerz stał się deklaracją polityczną. „Zapala się czerwona lampka”
Sposób odżywiania stał się polem ideologicznego konfliktu. Kotlet schabowy jest traktowany jako symbol konserwatywnej tożsamości, wegan zaś oskarża się o lewactwo. Jak to jest zatem z dzisiejszymi normami żywienia?
10.11.2025 -
Rynek
Słodzi i szkodzi. Rynek napojów potrzebuje reformy, ale nie tędy droga
Rząd chciałby nie tylko podnieść podatek cukrowy, ale objąć nim znacznie więcej dosładzanych napojów. Obrońcą tanich kalorii w płynie będzie zapewne prezydent, a najwięcej do stracenia mają producenci… soku jabłkowego.
6.11.2025 -
Rynek
Czy Mercosur nas zje? Rząd PiS nie miał uwag. To małżeństwo ze strachu, wesela w UE nie będzie
Od ćwierć wieku Europa i kraje Mercosur chcą zbliżenia, ale się go boją. Teraz strach przed cłami Trumpa i ekspansją Chin okazał się jeszcze większy.
23.09.2025 -
Świat
Amerykanie już nie chcą pomagać światu. Żywność i antykoncepcję trzeba będzie spalić
Decyzja Donalda Trumpa o całkowitym rozmontowaniu USAID, rządowej agencji zajmującej się rozdysponowywaniem środków medycznych, żywności i funduszy infrastrukturalnych, przyjmuje właśnie formę absurdalnych działań.
25.07.2025 -
Nauka
W kosmosie też trzeba jeść, Sławosz zjadł pierogi. Ale liofilizacja jest z nami od dawna
Sławosz Uznański-Wiśniewski zabrał w kosmos pomidorową, pierogi z grzybami i szarlotkę. Wszystkie dania były liofilizowane. Skąd ta kosmiczna kariera liofilizowanej żywności i na czym polega liofilizacja?
8.07.2025 -
Społeczeństwo
U Helenki i U Zenka. Bary mleczne to polska odpowiedź na sieci fast food. Przetrwają?
Narodziły się w XIX w., w PRL urosły do rangi symbolu, w kapitalizmie co rusz doświadczają kuchennych rewolucji. Czy fenomen barów mlecznych przetrwa?
21.04.2025 -
Rynek
Jajo ważniejsze od kury. Wrócą do klatek? Polsce grozi „wielki jajkowy kryzys”
Jaja drożeją. Właściciele kurzych ferm twierdzą, że problemy znikną, gdy hodowla na wolnym wybiegu zostanie zakazana, a kury wrócą do klatek.
5.04.2025 -
Społeczeństwo
Jemy ściemę: gotowe dania i mięsne hybrydy. Witajcie w erze zafoliowanej gastronomii
Dzięki przemysłowej magii żywność nie psuje się po kilku dniach, a parówka może zawierać wszystko… oprócz mięsa. Interes kwitnie, producenci zacierają ręce, a konsumenci coraz częściej dają się nabrać ładnym opakowaniom i chwytliwym sloganom.
22.02.2025 -
Nauka
Z pewnością jesz go za dużo. A syrop bogaty we fruktozę jest paliwem dla nowotworów
Wyniki nowych badań opublikowanych w czasopiśmie „Nature” sugerują, że osoby chore na nowotwór powinny unikać spożycia syropu glukozowo-fruktozowego, powszechnego składnika żywności. Osobom zdrowym też powinno wyjść to na zdrowie.
6.01.2025 -
Społeczeństwo
Przemoc dietetyczna. „Najbardziej dramatyczne i niestety najczęstsze przypadki dotyczą dzieci”
Rozmowa z dietetyczką dr Małgorzatą Desmond i psychologiem dr. hab. Marcinem Rzeszutkiem o tym, jak się przejawiają ortoreksja i przemoc dietetyczna wobec dzieci.
15.12.2024