Wytworne placki ziemniaczane dla niebogatych
Na placki: 50 dag ziemniaków, 1 jajko, 1–2 łyżki mąki, sól, olej do smażenia.
Na przybranie: 2–3 jabłka, cukier, odrobina oleju.
1 Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, lekko osączyć. Do masy dodać jajko, mąkę oraz uzyskany z soku kartoflanego krochmal. Posolić, wyrobić.
2 Rozgrzać na patelni olej i łyżką kłaść masę kartoflaną, rozpłaszczając ją jak najcieniej. Smażyć na chrupko z obu stron.
3 Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki.
4 Na patelni rozgrzać olej i smażyć jabłka z obu stron, aż będą lekko złociste.
5 Na każdym placku ułożyć jeden lub dwa plasterki jabłka. Posypać cukrem i podawać gorące.
Chciałem zrobić danie wytworne, ale równocześnie nie drażnić rozpasaniem, zaproponowałem więc sąsiadce piersi kurczaka w zamian za butelkę oleju niezbędnego do smażenia placków. Zamiana została przyjęta z zadowoleniem. Placki zjedliśmy razem, bo zgoda buduje.