Archiwum Polityki

Potęga wołu

Europejscy osadnicy w Nowym Świecie przetrwali głód dzięki indykom, które na tę pamiątkę są spożywane corocznie w Święto Dziękczynienia. Ale dla szybko rozwijającego się społeczeństwa Ameryki nie starczyłoby mięsa ani tych ptaków, ani bizonów.

W przeludnionej i wygłodzonej Europie najedzenie się mięsem do syta stanowiło aż do drugiej połowy XIX w. przywilej elit, im zaś niżej w drabinie społecznej, tym mniej jedzono, a więcej zazdroszczono. I tak w Anglii przełomu XVIII i XIX w. odżywiający się głównie ziemniakami irlandzcy imigranci zazdrościli miejscowym robotnikom, których podstawą diety był chleb i płatki owsiane. Ci z kolei patrzyli na rzemieślników, których stać było na roastbeef.

Pomocnik Historyczny Nr 1/2007 (90003) z dnia 27.01.2007; Temat z okładki; s. 36