Archiwum Polityki

Ład kiełbasiany

Bakteria Lactobacillus sakei towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów. To ona, a nie pies, jest naszym najstarszym przyjacielem. Ale podobnie jak pies upodobała sobie mięso. Zjada go niewiele, za to pomaga nam w jego konserwacji i chroni nas przed zakażeniami. Właśnie dowiedzieliśmy się, jak to robi.

Po raz pierwszy znaleziono ją w 1934 r. w japońskim alkoholu ryżowym, czyli sake. Dlatego przez długi czas bakteria ta nosiła nazwę Lactobacillus sake. Dopiero przed dziewięcioma laty postanowiono, zgodnie z wzorem innych nazw żywych organizmów, przechrzcić ją na poprawną łacinę – teraz nazywa się Lactobacillus sakei (w skrócie L. sakei).

Jako egzotyczna i dziwna bakteria nie wzbudzała wielkiego zainteresowania naukowców aż do lat 80. XX w.

Polityka 40.2006 (2574) z dnia 07.10.2006; Nauka; s. 94