Prezentujemy ostatni komentarz do propozycji spolszczeń nadesłanych na nasz konkurs. Za tydzień przedstawimy nazwiska trzech głównych zwycięzców i podsumujemy wyniki zabawy w Raporcie. Pomysły na nowe słownictwo kulinarne, które kończy nasz cykl, ocenia prof. Jerzy Podracki.
Dobra kuchnia i wykwintne jedzenie były nie tak dawno domeną Francji czy w ogóle krajów śródziemnomorskich. Tymczasem w ocenianym słownictwie królują zapożyczenia angielskie i niemieckie.
Brunch
. W wielu odpowiedziach przypomina się słusznie swojskie drugie śniadanie. Kilkanaście osób proponuje rzeczowniki utworzone od wyrażeń przyimkowych, np. dobrze zbudowany przedobiadek (przed i obiad), podobiadek (na wzór: podwieczorek, ale tutaj podstawą jest pod wieczór), pośniadek, pośniadalnik, przedobiedzie.
Polityka
36.2000
(2261) z dnia 02.09.2000;
Kultura;
s. 57