Archiwum Polityki

Etruska kolacja

Odbyłem podróż w czasie. Odwiedziłem Etrusków. Niestety, nie spotkałem gospodarzy, ale za to obejrzałem to, co po sobie zostawili. Rzecz jasna, najbardziej interesowała mnie kuchnia.

Wiadomo, że ludzi najlepiej się poznaje, gdy zajrzeć im do spiżarni i na talerze. Wiedząc, co jedzą i jak jedzą, można sporo powiedzieć o ich charakterze, przymiotach, kulturze. A Etruskowie to naród, o którym uczeni wiedzą niewiele. Herodot twierdził, że lud ten przybył na Półwysep Apeniński z Azji Mniejszej w X w. przed naszą erą. Inni historycy – w tym i ci bardziej nam współcześni – dowodzą, że Etruskowie byli rdzennymi mieszkańcami półwyspu.

Polityka 51.2008 (2685) z dnia 20.12.2008; Za stołem; s. 161