Archiwum Polityki

Smakosz wiosenny

Na wiosnę człowiek nabiera ochoty, by ruszyć się z domu i coś dobrego przekąsić. Warto wiedzieć, dokąd pójść, żeby nie żałować. Oto kolejne restauracje w naszym rankingu.

**** Porta 13
Warszawa, ul. Chmielna 13 A
tel. (022) 505 99 99
www.restauracja.porta13.com

To jedna z najbardziej eleganckich restauracji stolicy. I jedyna nosząca na szyldzie dodatek BIO. Oznacza on, że dania przyrządzane są z produktów szczycących się międzynarodowym certyfikatem czystości biologicznej. Szef kuchni Jacek Szczepański (jeden z najlepszych kucharzy nie tylko w skali Warszawy) kupuje wyłącznie u najlepszych producentów, którzy nie stosują środków chemicznych. Wymóg ten powoduje, że Porta 13 nie jest restauracją tanią. Ma natomiast – oprócz elegancji wystroju – inną wielką zaletę. Podawane tu dania są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Czasem tylko trochę oszukane – bywa bowiem, iż tylko jeden produkt jest klasy bio, a cała reszta nie.

W karcie znaleźć można dania gdzie indziej na ogół nieosiągalne – jak np. grasica z borowikami duszona w winie (35 zł). To przekąska godna medalu na kulinarnej olimpiadzie. Z dań głównych zachwycające są krewetki piri-piri (44 zł), przyrządzane na sposób latynoski, czyli z ostrą papryką. Na szczególne wyróżnienie zasługiwały podane na deser śliwki zapiekane z lodami i kolorowym pieprzem. Kwaśność owoców kontrastowała ze słodyczą kulki lodów, a pieprz dodawał zaskakującej w deserze pikanterii. Dobra karta win. Są także wina na kieliszki. Na obiad (bez specjalnych szaleństw) trzeba przewidzieć ok. 120 zł na osobę.

 

**** Spotkanie
Warszawa, ul. Krasińskiego 2
tel. (022) 839 30 69
www.spotkanie.com.pl

Jeśli w restauracji nieco na uboczu Żoliborza, w zwykły dzień w porze obiadowej, zajęte są prawie wszystkie stoliki, to świadczy, że klienci wiedzą, iż warto tu przyjść.

Polityka 14.2009 (2699) z dnia 04.04.2009; Ludzie i obyczaje; s. 104
Reklama