Przejdź do treści
Marta Zaraska
Marta Zaraska
27 grudnia 2022
Fotoreportaże

Kebab z probówki

Kebab z probówki? W Singapurze tak powstaje mięso i mleko

27 grudnia 2022
Huber’s Butchery, pierwszy sklep na świecie sprzedający mięso z probówki, Singapur. Huber’s Butchery, pierwszy sklep na świecie sprzedający mięso z probówki, Singapur. Marta Zaraska
Singapur od paru lat stara się produkować więcej własnej żywności. A że nie ma dużo miejsca pod uprawy i hodowlę, próbuje mięso i mleko hodować w laboratoriach. I patrząc na kurczące się zasoby planety, będzie to trend światowy.

W porze kolacji targ żywności, hawker center, w Holland Drive tętni życiem: długie kolejki wygłodniałych Singapurczyków ustawiają się przed popularnymi stoiskami, plastikowe krzesełka szurają po betonowej podłodze, a w parnym powietrzu unosi się mieszanka zapachów azjatyckich kuchni: od hinduskiej, przez malezyjską, po indonezyjską i chińską. Przed stoiskiem oferującym kurczaka z ryżem po hajnańsku ciocia Wong (w Singapurze starsze kobiety nazywa się ciociami, a mężczyzn wujkami) sprząta pozostawione przez klientów talerze. W głębi kuchni jej mąż, wujek Wong, dogląda gotującego się ryżu.

Kiedy w czerwcu 2022 r. Singapur dotknął kryzys „kurczakowy”, Wong zaczął się martwić o przyszłość. Problem zaczął się 25 maja, w poniedziałek, kiedy to premier Malezji Ismail Sabri Yaakob ogłosił, że z powodu wzrostu cen wywołanego wojną w Ukrainie jego kraj zablokuje eksport kurczaków, a dostarczał 3,6 mln sztuk miesięcznie. We wtorek przed stoiskami hawker centers w Singapurze ustawiły się gigantyczne kolejki – mieszkańcy państwa-miasta próbowali na zapas najeść się swoich ulubionych dań drobiowych. Mieli rację. Sklepowe półki wkrótce zaczęły świecić pustkami, a ceny tego, co jeszcze z drobiu dało się kupić, poszybowały w górę. Za mrożonego kurczaka sprowadzanego z Brazylii trzeba było teraz płacić niemal 12 singapurskich dolarów za kilogram (ok. 40 zł), czyli jakieś dwa razy tyle, co wcześniej za świeżego z Malezji. – Te mrożone kurczaki z Brazylii już tak nie smakują jak świeże, to nie ta jakość – Wong kręci głową.

Obiad: kuskus i szaszłyk z kurczaka, który powstał w laboratorium.Marta ZaraskaObiad: kuskus i szaszłyk z kurczaka, który powstał w laboratorium.

Malezja to dla Singapuru nie tylko dostawca kurczaków, ale też żywności w ogóle: stąd pochodzi ponad połowa jajek, 40 proc. owoców i 42 proc. warzyw. Na drugim miejscu wśród singapurskich dostawców żywności są Chiny, dalej w kolejności Australia i Stany Zjednoczone.

Polityka 1/2.2023 (3396) z dnia 27.12.2022; Na własne oczy; s. 140
Oryginalny tytuł tekstu: "Kebab z probówki"
  • mięso in vitro
  • Singapur
Marta Zaraska

Marta Zaraska

Dziennikarka naukowa publikująca w „Polityce” od 1999 r., a także m.in. w „The Washington Post”, „Scientific American”, BBC, „The Atlantic”. Autorka dwóch książek popularnonaukowych: „Tajemnice Długowieczności: Jak przyjaźń, optymizm i życzliwość pomagają dożyć stu lat” (2022, tytuł oryginału: „Growing Young: How Friendship, Optimism and Kindness Can Help You Live to 100”), która była bestsellerem w Kanadzie i Korei Południowej, oraz „Mięsoholicy: 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka” (2017, tytuł oryginału: „Meathooked: The History and Science of Our 2.5-Million-Year Obsession With Meat”). Jej książki przetłumaczono na siedem języków.

Reklama

    Najchętniej czytane w sekcji Fotoreportaże

POLITYKA
Prenumerata Inpost Subskrypcja
Facebook Twitter Instagram

Nasze wydawnictwa

wydanie polityka
wydanie polityka
wydanie specjalne
wydanie specjalne
wydanie pomocnik historyczny
wydanie pomocnik historyczny
wydanie pulsar świat nauki
wydanie pulsar świat nauki
wydanie pulsar wiedza i życie
wydanie pulsar wiedza i życie
  • Redakcja Polityki
  • Biuro reklamy
  • Napisz do redakcji
  • BOK dla subskrybentów
  • O Polityce
  • Regulamin serwisu
  • Zasady publikacji komentarzy
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • Informacje dla akcjonariuszy
  • Ustawienia cookie

Aplikacje Polityki

iOS i Android
iOS i Android
W aplikacjach publikujemy pełne wydania tygodnika POLITYKA oraz nasze pisma.

 

Aplikacja Fiszki fiszki
Fiszki Polityki
Aplikacja dla zabieganych z newsami ze świata nauki, technologii i kultury.
  • Pulsar
  • Polityka Insight
  • Leśniczówka Nibork
  • Projekt: Cogision, Ładne Halo
  • Wykonanie: Vavatech
  • Prawa autorskie © POLITYKA Sp. z o.o. S.K.A.