Podkast seryjny

Podkast seryjny. Odc. 27

„Julia”: telewizja lat 60. od kuchni. Smacznego!

Jak Julia Child zmieniła kulinarne oblicze USA? Czy możemy postrzegać ją jako jedną z pionierek feminizmu w popowym wydaniu? A przede wszystkim: czy „Julia” to pyszny serial?

Julia Child jest ikoną amerykańskiej kultury, i to nie tylko tej związanej ze sztuką kulinarną. W Polsce poznaliśmy ją właściwie dopiero przy okazji premiery filmu „Julie i Julia” z Meryl Streep w roli głównej. Teraz mamy szansę przyjrzeć się jej biografii nieco lepiej: na HBO Max ruszył serial „Julia”, w którym tytułową rolę zagrała Sarah Lancashire – opowieść o tym, jak Julia Child postanowiła zmierzyć się z amerykańską telewizją i jak stała się fenomenem, który podbił serca (i żołądki!) Amerykanek i Amerykanów. O tym, jak Julia Child zmieniła kulinarne oblicze Stanów Zjednoczonych, czy dziś możemy postrzegać ją jako jedną z pionierek feminizmu w popowym wydaniu, a przede wszystkim o tym, czy „Julia” to pyszny serial, opowiada Agata Michalak, dziennikarka kulinarna i lifestyle’owa oraz autorka książki „O dobrym jedzeniu”. Smacznego!

Kadr z serialu „Julia”mat. pr.Kadr z serialu „Julia”

Reklama
Reklama