Pomocnik Historyczny

Pilaw i kumys

Co jedzono na Jedwabnym Szlaku

Lepioszki. Lepioszki. Getty Images
Wraz z nomadami wędrowały kulinaria, popularne także dziś.
Czak-czak.Getty Images Czak-czak.

Beszbarmak. Specjalność Kirgizów i Kazachów, choć występuje w całej Azji Środkowej i na Powołżu. Nazwa dania w języku kirgiskim oznacza pięć palców, co ma zapewne nawiązywać do sposobu jej spożywania. W najprostszej wersji składa się z drobno pokrojonego gotowanego mięsa (wołowiny, baraniny lub koniny), podawanego z szerokimi wstęgami makaronu, posiekaną cebulą i pietruszką. Beszbarmak jest zazwyczaj serwowany na dużym talerzu w określonym porządku – na lekko podlany bulionem makaron układa się mięso, a na samej górze cebulę.

Pomocnik Historyczny „Dzieje na Jedwabnym Szlaku” (100180) z dnia 12.04.2021; Jedwabny Szlak; s. 47
Oryginalny tytuł tekstu: "Pilaw i kumys"
Reklama