Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Pomocnik Historyczny

Stół zastawiony banchanami

Stół zastawiony banchanami. Kuchnia pod znakiem kimchi

Zestaw koreańskich potraw. Zestaw koreańskich potraw. Shutterstock
Półwysep Koreański od kuchni.

Synonim dobrobytu. Tradycyjna kuchnia koreańska – zdeterminowana przez ograniczenia, lecz także bogactwo położenia geograficznego – opiera się na prostych technikach przygotowania, ale różnorodnych składnikach. Miska kaszy lub ryżu, wspomagana mięsiwem i talerzykiem kiszonki, jest często uznawana za sztandarowy posiłek. Taka wizja nie do końca ma jednak podstawy historyczne i zrodziła się raczej w latach 60. i 70. XX w., gdy w obu Koreach przywódcy wprowadzili koncepcję gogi-bab, czyli miski z ryżem i mięsem do każdego posiłku jako synonimu dobrobytu. Takie przekonanie z kolei zrodziło się z okresu okupacji japońskiej, gdy Koreańczycy często cierpieli głód, oraz ze sposobu postrzegania kultury okresu Joseon (1392–1910), gdy zarówno biały ryż, jak i mięso należały do sfery kuchni dworskiej. To wówczas zboże, które zawitało na Półwysep Koreański 2 tys. –1,5 tys. lat p.n.e., stało się jedną z podstawowych gałęzi gospodarki królestwa. Tym samym wysiłki skierowano na osiągnięcie jak największej wydajności upraw ryżu, usuwając w cień kaszę jęczmienną, jaglaną, sorgo czy grykę. Tradycyjnie ryż pozostał niezwykle wartościowym półproduktem do wyrabiania alkoholi, słodkości i kluseczek.

Tradycyjna dieta. Z okresu Joseon przetrwało wiele teksów dotyczących życia codziennego, w tym kulinariów. Można je podzielić na dwie kategorie. Pierwsza to teksty yangbanów, arystokracji dworskiej i lokalnej. Np. powstały w XVI w. „Suun japbang” (Różne sposoby przygotowania wytwornych potraw) Gim Yu, spisany w klasycznej chińszczyźnie, zawiera opisy dań i menu, które autor kosztował, udając się z lokalnymi wizytami. Najczęściej są to tzw. anju, potrawy serwowane z alkoholem.

Drugi typ tekstów to wczesne książki kucharskie, zapisane alfabetem hangeul.

Pomocnik Historyczny „Dzieje Koreańczyków” (100219) z dnia 25.03.2024; Dzieje Koreańczyków; s. 124
Oryginalny tytuł tekstu: "Stół zastawiony banchanami"
Reklama