Piszemy o wszystkim, co ważne

Codziennie coś nowego. Bądź w centrum wydarzeń.

Subskrybuj
Historia

Przepis na życie

Kuchenne rewolucje Ćwierczakiewiczowej

Lekcja gotowania z początku XX w. Lekcja gotowania z początku XX w. SZ Photo / Forum
Jest tylko jeden Szekspir i jedna jest Ćwierczakiewiczowa – mawiała o sobie buńczucznie autorka najpopularniejszych książek kucharskich końca XIX w.
Wielkanoc na obrazie Bronisławy Rychter-Janowskiej.materiały prasowe Wielkanoc na obrazie Bronisławy Rychter-Janowskiej.

Prekursorka autoreklamy, autorka najsłynniejszej książki kucharskiej „365 obiadów za 5 złotych”, drażniła brakiem skromności. Jej książki przez pół wieku zapełniały księgarnie, a ona, pisząc kolejne, była ciągle w ruchu – na charytatywnych akcjach, balach, wystawach. Niektórzy się wyzłośliwiali: „Panoszy się w mieście jak pawie pióro w kapeluszu”.

Kobiety ją uwielbiały. Objaśniała im życie, nie tylko gotowanie. W drugiej połowie XIX w. była znaną i kto wie, czy nie najzamożniejszą kobietą w Królestwie Polskim.

Polityka 16.2022 (3359) z dnia 12.04.2022; Historia; s. 77
Oryginalny tytuł tekstu: "Przepis na życie"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Dołączam

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >