Na świecie rocznie marnuje się 1,3 mld ton żywności, w samej Polsce 9 mln. Większość nie z winy konsumentów.
Na świecie rocznie marnuje się 1,3 mld ton żywności, w samej Polsce 9 mln. Większość nie z winy konsumentów.
„Na marne” to opowieść o jedzeniu jako takim: przeterminowanym, pleśniejącym, wyrzucanym, a potem wyciąganym ze sklepowych i restauracyjnych kontenerów, skrupulatnie oglądanym i zjadanym. Ale przez pryzmat praktyk jedzeniowych Marta Sapała opowiada też historie ludzi: tych, którzy doświadczyli głodu wojennego, i tych w kryzysie bezdomności, grzebiących w śmietnikach z przekonania i z potrzeby, zbierających zapasy i wyrzucających na potęgę.
Marta Sapała, Na marne, Wydawnictwo Czarne, Wołowiec 2019, s. 288
Polityka
29.2019
(3219) z dnia 16.07.2019;
Afisz. Premiery;
s. 80
Oryginalny tytuł tekstu: "Skrzętność i pomiarkowanie"