Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Książki

Skrzętność i pomiarkowanie

Recenzja książki: Marta Sapała, „Na marne”

Wydawnictwo Czarne
Na świecie rocznie marnuje się 1,3 mld ton żywności, w samej Polsce 9 mln. Większość nie z winy konsumentów.

Na świecie rocznie marnuje się 1,3 mld ton żywności, w samej Polsce 9 mln. Większość nie z winy konsumentów.

„Na marne” to opowieść o jedzeniu jako takim: przeterminowanym, pleśniejącym, wyrzucanym, a potem wyciąganym ze sklepowych i restauracyjnych kontenerów, skrupulatnie oglądanym i zjadanym. Ale przez pryzmat praktyk jedzeniowych Marta Sapała opowiada też historie ludzi: tych, którzy doświadczyli głodu wojennego, i tych w kryzysie bezdomności, grzebiących w śmietnikach z przekonania i z potrzeby, zbierających zapasy i wyrzucających na potęgę. 

Marta Sapała, Na marne, Wydawnictwo Czarne, Wołowiec 2019, s. 288

Polityka 29.2019 (3219) z dnia 16.07.2019; Afisz. Premiery; s. 80
Oryginalny tytuł tekstu: "Skrzętność i pomiarkowanie"
Reklama