Brazylijski mistrz kuchni o smakach Amazonii

Mrówcza praca
Rozmowa z Alexem Atalą o jedzeniu mrówek, rewolucji w przemyśle żywieniowym i smaku Amazonii.
Alex Atala (ur. 1968), brazylijski szef kuchni i aktywista, założyciel instytutu ATÁ, dążącego do zmian zasad rządzących przemysłem żywieniowym.
Sergio Coimbra

Alex Atala (ur. 1968), brazylijski szef kuchni i aktywista, założyciel instytutu ATÁ, dążącego do zmian zasad rządzących przemysłem żywieniowym.

Maciej Okraszewski, Barbara Pietruszczak: – Chce pan rozwiązać problem głodu na świecie. Ale czy naprawdę wydaje się panu, że ludzie będą chcieli jeść robaki?
Alex Atala: – Amerykańska Agencja Żywności i Leków dopuszcza obecność ponad 60 części owadów w 100 g czekolady i ponad 30 w takiej samej ilości masła orzechowego: ludzie jedzą więc owady, chociaż nie zdają sobie z tego sprawy. Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia i przełamywania kulturowych ograniczeń.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną