Restauracyjne imperium kraju Basków

Kraj jadł
Jak Baskowie wybudowali potęgę kulinarną z największym zagęszczeniem gwiazdek Michelina na jednego mieszkańca.
Obchody święta patrona San Sebastián. Najlepsi baskijscy kucharze odśpiewują arię o miłości. Wśród nich Juan Mari Arzak (trzeci z prawej).
EPA/PAP

Obchody święta patrona San Sebastián. Najlepsi baskijscy kucharze odśpiewują arię o miłości. Wśród nich Juan Mari Arzak (trzeci z prawej).

Największy hiszpański przebój kinowy ostatnich lat „Ocho apellidos vascos” (Osiem baskijskich nazwisk) z 2013 r. opowiada o pełnym wzajemnych uprzedzeń i komicznych nieporozumień spotkaniu chłopaka z Andaluzji z dziewczyną z Kraju Basków. Jedna ze scen dzieje się w restauracji. Kelner wylicza: dziś mamy fasolę, dorsza, kalmary, morszczuka, kraba i stek wołowy. „Poproszę kalmary” – mówi Andaluzyjczyk.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj