Ludzie i style

Łzy Sziwy

Risotto na talerzu

Jedzcie ryż, licząc na to, że będziecie zdrowi, piękni i bogaci. Jedzcie ryż, licząc na to, że będziecie zdrowi, piękni i bogaci. Will Heap / Getty Images
Niemal połowa ludności Ziemi jada ryż. Ponoć najpierw pojawił się w Indiach, a już 5 tys. lat temu był głównym daniem Chińczyków.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Białe ziarenka pęczniejące pod wpływem wody stanowią podstawę wyżywienia w najuboższych regionach świata. A jednocześnie ten sam ryż bywa na stołach ludzi bogatych (i czasem przejedzonych) w postaci najbardziej wyrafinowanych dań, jak risotto czy paella.

Oby ci się nigdy nie przypalił ryż – to nie jest banalne stwierdzenie, zwłaszcza w ustach Chińczyka. Takie życzenia składają sobie mieszkańcy Chin w Nowy Rok. Codziennie zaś na powitanie, zamiast naszego dzień dobry, kulturalny Chińczyk do miłej Chinki mówi: Czy jadłaś dzisiaj ryż?

Polityka 45.2015 (3034) z dnia 03.11.2015; Ludzie i style; s. 92
Oryginalny tytuł tekstu: "Łzy Sziwy"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >