Wybitni kucharze rezygnują z wyścigu o gwiazdki i rankingi

Gwiazdki śmierci
Samobójstwo kucharza Benoît Violiera było szokiem dla branży restauracyjnej, ale szefów kuchni, którzy świadomie wypisali się z wyścigu o gwiazdki i punkty, jedynie utwierdziło, że dokonali słusznego wyboru.
Kucharz Benoît Violier, którego samobójstwo wstrząsnęło środowiskiem gastronomicznym w całej Europie.
www.restaurantcrissier.com

Kucharz Benoît Violier, którego samobójstwo wstrząsnęło środowiskiem gastronomicznym w całej Europie.

Violier, 44-letni Szwajcar francuskiego pochodzenia, osiągnął wszystko, o czym może marzyć kucharz. W 1996 r. trafił do restauracji L’Hôtel de Ville w Crissier koło Lozanny, która rok po jego przyjściu dostała trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Tam pod okiem dwóch mistrzów Frédy’ego Girardeta i Philippe’a Rochata doskonalił warsztat, aż w 2012 r. wraz z żoną Brigitte przejął kuchnię.

Grudzień zeszłego roku był dla tego zapalonego myśliwego i mistrza potraw z dzikiego ptactwa uwieńczeniem sukcesów – wydał książkę „La cuisine du gibier à plume d’Europe”, jego restauracja w rankingu „La Liste” uplasowała się na pierwszym miejscu, a on zaś zyskał miano najlepszego kucharza świata.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj