Ludzie i style

Gwiazdki śmierci

Wybitni kucharze rezygnują z wyścigu o gwiazdki i rankingi

Kucharz Benoît Violier, którego samobójstwo wstrząsnęło środowiskiem gastronomicznym w całej Europie. Kucharz Benoît Violier, którego samobójstwo wstrząsnęło środowiskiem gastronomicznym w całej Europie. www.restaurantcrissier.com
Samobójstwo kucharza Benoît Violiera było szokiem dla branży restauracyjnej, ale szefów kuchni, którzy świadomie wypisali się z wyścigu o gwiazdki i punkty, jedynie utwierdziło, że dokonali słusznego wyboru.
Przekąska przygotowywana przez stowarzyszenie FOODidee na degustację Absyntu.Agnieszka Gac-Zuppinger Przekąska przygotowywana przez stowarzyszenie FOODidee na degustację Absyntu.

Violier, 44-letni Szwajcar francuskiego pochodzenia, osiągnął wszystko, o czym może marzyć kucharz. W 1996 r. trafił do restauracji L’Hôtel de Ville w Crissier koło Lozanny, która rok po jego przyjściu dostała trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Tam pod okiem dwóch mistrzów Frédy’ego Girardeta i Philippe’a Rochata doskonalił warsztat, aż w 2012 r. wraz z żoną Brigitte przejął kuchnię.

Grudzień zeszłego roku był dla tego zapalonego myśliwego i mistrza potraw z dzikiego ptactwa uwieńczeniem sukcesów – wydał książkę „La cuisine du gibier à plume d’Europe”, jego restauracja w rankingu „La Liste” uplasowała się na pierwszym miejscu, a on zaś zyskał miano najlepszego kucharza świata.

Polityka 9.2016 (3048) z dnia 23.02.2016; Ludzie i style; s. 86
Oryginalny tytuł tekstu: "Gwiazdki śmierci"

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Kultura

Wielki Janusz Gajos. Mówi, a ludzie go słuchają

Kluczowe postaci w „Klerze” i „Kamerdynerze”, do tego kilka ról w Teatrze Narodowym i kolejne filmy w przygotowaniu. Od Janusza Gajosa zależy dziś w polskiej kulturze więcej niż kiedykolwiek.

Aneta Kyzioł
25.09.2018