Nieoczywiste połączenia smaków są w modzie

Żywienie przez łączenie
Foodpairing zachęca do robienia rzeczy, o których naszym babkom się nie śniło – łączenia kurek z morelami, a kawioru z białą czekoladą. I podbija polski rynek kulinarny.
Jedno z dań z restauracji The Fat Duck
The Fat Duck

Jedno z dań z restauracji The Fat Duck

Kiedy w jednym z odcinków polskiego „Masterchefa” gościnnie pojawił się George Calombaris, juror australijskiej edycji programu, zaskoczył uczestników nie tylko kreatywnością. Przygotował dla kucharzy amatorów grzyby po grecku z pudrem z niebieskiego sera pleśniowego i białej czekolady, a próbujący nie mogli się nadziwić, jak znakomicie smakuje. Mniej zdziwieni byli już profesjonalni szefowie kuchni w „Top Chefie”, kiedy Wojciech Modest Amaro polecił im połączyć ryby z różnymi rodzajami czekolady.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj