Wszystko, czego nie chcecie wiedzieć o czekoladzie

Tabliczka mnożenia zysków
Czekolada kryje w środku ślady wyzysku. Ale rynek kakao wraca do czasów małych manufaktur, w zamyśle – do sprawiedliwości.
Powrót do traktowania czekolady jako produktu luksusowego, niedostępnego na wyciągnięcie ręki, może mieć dla ludzi bardzo dobre skutki.
Fotografia Basica, Chang/Getty Images

Powrót do traktowania czekolady jako produktu luksusowego, niedostępnego na wyciągnięcie ręki, może mieć dla ludzi bardzo dobre skutki.

Czekolada za dwa złote zawsze smakuje tak samo. To jest nadrzędny cel jej dużego producenta i podstawowa potrzeba wiernego konsumenta. Płukanki alkalizacyjne – czyli odkwaszająca ziarno chemia – sprawiają, że kakao traci wszystkie swoje zmienne: smak i zapach pory deszczowej czy wysokiej temperatury panującej w równikowym słońcu, zwłaszcza w czasie trwającego właśnie El Nińo. Utarte na masę i wymieszane ze sztucznym aromatem ziarno da zawsze ten sam słodki, wystandaryzowany efekt.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną