Ludzie i style

Stuletnie receptury

Jak smakuje piernik dobry?

Piernik dobry Piernik dobry Alexandra Grablewski / Getty Images
Co to właściwie takiego – kuchnia polska? Kiedy się uformowała i czym się odznacza?
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Nie znamy opisu dań uczty w czasie zjazdu gnieźnieńskiego (rok 1000), bardzo niewiele wiemy też o odbywającej się w końcu XIV w. uczcie u Wierzynka, uświetniającej zorganizowany w Krakowie przez Kazimierza Wielkiego zjazd monarchów europejskich. Możemy się tylko domyślać, że oprócz chleba, syconego miodu, piwa (zresztą znacznie słabszego od obecnego) podawano sowicie przyprawiane pieczone mięsiwa, głównie dziczyznę. A może także bardzo lubiany groch ze słoniną lub kasze, choć to dania niezbyt wyrafinowane?

Polityka 50.2016 (3089) z dnia 06.12.2016; Ludzie i style; s. 108
Oryginalny tytuł tekstu: "Stuletnie receptury"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >