Ludzie i style

Ciepło o chłodnikach

Zimne zupy na lato

Vichyssoise Vichyssoise Kyoko Uchida/Alamy Stock Photo / BEW
W polskiej kuchni od wieków w gorące letnie dni podawano zimne zupy, zarówno owocowe, jak i pełne smakowitych składników chłodniki.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Mickiewicz, namiętny smakosz i łasuch, rozsławił na pewno dwie polskie zupy: rosół, o którym za Wojciechem Wielądką pisał w „Panu Tadeuszu”, iż gotowany powinien być z perełkami i „sztuką monety”, oraz chołodziec litewski. Są co prawda tacy, którzy podejrzewają, że nie chodziło tu o zimną zupę, lecz o galaretę mięsną podawaną do wódki, większość znawców jednak uważa, że wieszcz pisał o zupie.

We wszystkich kulturach kulinarnych Europy obok zup gorących są i chłodne.

Polityka 32.2017 (3122) z dnia 08.08.2017; Ludzie i style; s. 83
Oryginalny tytuł tekstu: "Ciepło o chłodnikach"

Czytaj także

Społeczeństwo

Wojna państwa Marcinkiewiczów

Historia Izabeli i Kazimierza Marcinkiewiczów toczy się jak wieloodcinkowy serial. Ale to, co długo było celebrycką, plotkarską farsą, w najnowszych odsłonach nabiera cech greckiej tragedii. Spór byłego premiera z byłą żoną to przypadek rozwodu publicznego, z wykorzystaniem mediów oraz nowych instytucji prawnych.

Martyna Bunda
06.08.2019