Ludzie i style

Ciepło o chłodnikach

Zimne zupy na lato

Vichyssoise Vichyssoise Kyoko Uchida/Alamy Stock Photo / BEW
W polskiej kuchni od wieków w gorące letnie dni podawano zimne zupy, zarówno owocowe, jak i pełne smakowitych składników chłodniki.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Mickiewicz, namiętny smakosz i łasuch, rozsławił na pewno dwie polskie zupy: rosół, o którym za Wojciechem Wielądką pisał w „Panu Tadeuszu”, iż gotowany powinien być z perełkami i „sztuką monety”, oraz chołodziec litewski. Są co prawda tacy, którzy podejrzewają, że nie chodziło tu o zimną zupę, lecz o galaretę mięsną podawaną do wódki, większość znawców jednak uważa, że wieszcz pisał o zupie.

We wszystkich kulturach kulinarnych Europy obok zup gorących są i chłodne.

Polityka 32.2017 (3122) z dnia 08.08.2017; Ludzie i style; s. 83
Oryginalny tytuł tekstu: "Ciepło o chłodnikach"

Czytaj także

Historia

Marian Turski: Przeżyłem dwa marsze śmierci. Po wojnie nic nie pamiętałem

Najpierw miałem trwającą 20 lat amnezję. A potem nie chciałem. Dopiero kiedy w 2001 r. otwarto dla zwiedzających saunę (łaźnię), zgodziłem się coś powiedzieć publicznie.

Jacek Żakowski
27.01.2020