Ludzie i style

Po obejrzeniu tego filmu już nigdy więcej nie zjesz kurczaka

Czy wciąż chcemy jeść mięso kurcząt, które całe swoje życie spędziły w zamknięciu? Czy wciąż chcemy jeść mięso kurcząt, które całe swoje życie spędziły w zamknięciu? Gabriel Garcia Marengo / StockSnap.io
Większość kurcząt całe życie spędza w zamknięciu. Są stłoczone w klatkach stojących jedna na drugiej.

Kurczaki to najbardziej prześladowane zwierzęta na świecie. Tylko w Stanach Zjednoczonych co roku zabija się 9 miliardów kurcząt, które potem z rzeźni trafiają prosto na półki sklepów spożywczych, a stamtąd do naszych domów. Przed zwierzętami stawia się też inny cel: rocznie muszą znieść 350 jaj (kura podwórzowa znosi ich około 200).

Większość z nich, przetrzymywana na farmach, całe życie spędza w zamknięciu. Są stłoczone w klatkach stojących jedna na drugiej, karmione paszą zawierającą odpady pochodzenia zwierzęcego, faszerowane antybiotykami i hormonami wzrostu, pozbawione dziobów, nigdy nie oglądają światła dziennego.

Oto szokujący film przygotowany przez Petę (PETA; People for the Ethical Treatment of Animals, pol. Ludzie na rzecz Etycznego Traktowania Zwierząt), który dokładnie pokazuje to, o czym aktywiści na rzecz praw zwierząt mówią od dawna (uwaga, nie jest przeznaczony dla osób o słabych nerwach):

źródło: peta.org

Więcej na ten temat
Reklama

Czytaj także

null
Społeczeństwo

Instytut Dziedzictwa Myśli Narodowej: złoty interes patriotów. Ta historia ma dwie odsłony

Co łączy znikające sztabki złota i emeryta, który w kolejce po piwo zostaje prezesem spółki? Okazuje się, że jedno – Instytut Dziedzictwa Myśli Narodowej.

Juliusz Ćwieluch
06.01.2025
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną