Podobno już co dziesiąty mieszkaniec tej planety praktykuje weganizm. Oczywiście badań jest tyle, ilu badaczy, a ich konkluzje czasem sobie przeczą. Ale jedno jest pewne: fenomen kuchni roślinnej można zmierzyć książkami.
W Izraelu otwarto pierwszą na świecie restaurację serwującą mięso in vitro. To ważny krok w drodze do komercjalizacji tego typu produktów.
Młodzi przedsiębiorcy wkroczyli do kuchni. Wierzą, że przez żołądek wiedzie droga do naprawy świata. Rodzi się polska branża food tech.
Skoro już nawet na gali rozdania Oscarów w Dolby Theatre w Hollywood, najważniejszym wydarzeniu w świecie filmu, serwowane będą wyłącznie wegańskie potrawy, to znak, że naprawdę jedzenie mięsa nie jest w dobrym tonie.
Zmieniające się nawyki żywieniowe stają się tematem kulinarnym przy okazji każdych świąt. W Wigilię do rezygnacji z mięsa inspiruje nas tradycja. A gdyby tak tradycyjna Wigilia miała się obejść także bez karpia czy śledzia?
Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt „Viva”! zawiadomiła prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestępstwa świadomego znęcania się nad zwierzętami przez Głównego Lekarza Weterynarii.
Średnie roczne spożycie mięsa w Polsce wynosi niemal 80 kg na osobę. Eksperci nie mają wątpliwości: to o wiele za dużo – i dla naszego zdrowia, i dla planety.
W ciągu swojego życia człowiek zjada przeciętnie: 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków i pół tony ryb. Czy to nie jest powód, żeby zostać wegetarianinem? – pyta Juliet Gellatley, jedna z najbardziej skutecznych aktywistek wegetariańskich na świecie.
Brak skutecznej bioasekuracji, skup chorych zwierząt na mięso, antybiotyki, choroba szalonych krów o atypowym charakterze – z wszystkimi tymi problemami muszą się mierzyć nie tylko polscy hodowcy, ale też konsumenci.
Wege jest seksi, przekonuje rozbierany kalendarz z celebrytkami.