wegetarianizm
-
Społeczeństwo
Sojowe dzieci, czyli jak talerz stał się deklaracją polityczną. „Zapala się czerwona lampka”
Sposób odżywiania stał się polem ideologicznego konfliktu. Kotlet schabowy jest traktowany jako symbol konserwatywnej tożsamości, wegan zaś oskarża się o lewactwo. Jak to jest zatem z dzisiejszymi normami żywienia?
10.11.2025 -
Nauka
Ci drapieżni wegetarianie. Nie są tak wrażliwi i empatyczni, jak się ich maluje
Kojarzymy wegetarian z wrażliwością i miłością do zwierząt. Najnowsze badania sugerują jednak, że ich wybór miewa – i miewał – zupełnie inne przyczyny.
1.07.2025 -
Ludzie i style
Wege pieczeń. Nie mylić z pasztetem. Przepis z dodatkiem ponczu
Roślinna pieczeń i roślinny pasztet to zupełnie inne potrawy. Różnią się nie tylko nazwą.
6.02.2024 -
Nauka
Wegetarianie częściej cierpią na depresję. Dlaczego?
Coraz więcej dowodów wskazuje na związek pomiędzy depresją a dietą wegetariańską. Ale z czego on wynika? Być może z przyczyn zupełnie innych niż niedobory żywieniowe.
6.01.2023 -
Społeczeństwo
Lewackie pory, prawackie parówki. Skąd się wziął wegetarianizm?
Dzisiejsi 20-latkowie odrzucają mięso znacznie częściej i w sposób bardziej stanowczy niż ich rodzice, nie mówiąc o dziadkach – mówi kulturoznawczyni, dziennikarka kulinarna i blogerka dr Natalia Mętrak-Ruda.
3.12.2022 -
Nauka
Dieta wege w szpitalu, mięso tylko na życzenie. Po co takie zmiany?
Dieta roślinna stała się domyślna dla pacjentów wszystkich nowojorskich szpitali. Produkty zwierzęce są podawane wyłącznie na wyraźne życzenie pacjenta. W ten sposób medycy chcą promować zdrowy styl życia, sprzyjać leczeniu i ograniczać ryzyko wielu chorób.
29.10.2022 -
Rynek
Kiełbasa z wegemasy i inne frykasy. Spryt czy oszustwo?
Roślinne zamienniki mleka i mięsa coraz częściej trafiają do domowych kuchni jako „sery, jogurty, steki czy kabanosy”. Nie wszystkim to w smak. Trwa dyskusja: czy to oszukiwanie konsumentów, czy też promocja ekologicznego stylu życia?
25.07.2022 -
Społeczeństwo
Czy istnieją prawa zwierząt?
Nie ma wątpliwości, że kwestia przedmiotowego wykorzystywania zwierząt przez człowieka i granic tego procederu staje się coraz bardziej paląca i kontrowersyjna.
14.05.2021 -
Ludzie i style
Kuchenne roślinne rewolucje?
Podobno już co dziesiąty mieszkaniec tej planety praktykuje weganizm. Oczywiście badań jest tyle, ilu badaczy, a ich konkluzje czasem sobie przeczą. Ale jedno jest pewne: fenomen kuchni roślinnej można zmierzyć książkami.
29.11.2020 -
Nauka
Mięso in vitro pierwszy raz trafiło na restauracyjny talerz
W Izraelu otwarto pierwszą na świecie restaurację serwującą mięso in vitro. To ważny krok w drodze do komercjalizacji tego typu produktów.
15.11.2020