Prawidłowo zbilansowane diety roślinne są korzystne dla zdrowia. Zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2., niektórych nowotworów i choroby niedokrwiennej serca. Pomagają kontrolować ciśnienie tętnicze krwi, gospodarkę węglowodanową i masę ciała. Pozytywnie wpływają na profil lipidowy i ograniczają stan zapalny. Mogą być dobroczynne dla pacjentów zmagających się z nadciśnieniem, nadwagą i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Czy mogą wpływać na zdrowie psychiczne? Badania dotyczące związków między dietą eliminującą produkty odzwierzęce a depresją nie dają jednoznacznej odpowiedzi.
Czytaj także: Lewackie pory, prawackie parówki. Skąd się wziął wegetarianizm?
Liczne badania, rozbieżne obserwacje, ale jeden trend
Jeśli dokonamy przeglądu opublikowanych dotychczas analiz, okaże się, że ponad 40 proc. z nich wskazuje na podwyższoną częstość występowania depresji wśród osób stosujących diety wegetariańskie. Jednak ok. 30 proc. badań nie wykazało istnienia takiego związku. Z kolei podobny odsetek sugeruje wręcz, iż diety te mogą ograniczać ryzyko depresji. Te rozbieżności wynikają prawdopodobnie z różnych modeli badawczych i prowadzenia obserwacji na odmiennych populacjach.
Pewnych wskazówek może dostarczyć metaanaliza, czyli ilościowa synteza wyników badań dotyczących tego samego pytania klinicznego. Innymi słowy, analiza statystyczna wyników uzyskanych w wielu różnych badaniach, które można uznać za porównywalne pod względem zastosowanych kryteriów.