Czym jest kuchnia „note by note”

Bigos superesencjonalny
Nie przywiązujcie się nadmiernie do kuchni molekularnej. Idzie nowe!
Szparagi inaczej
EAST NEWS

Szparagi inaczej

Od czasów, kiedy „król kucharzy i kucharz królów” Auguste Escoffier diametralnie uprościł francuskie gotowanie, minęło ponad sto lat. W tym czasie powstało wiele nowych mód kulinarnych, jak choćby nouvelle cuisine, która nadała potrawom nieznaną przedtem lekkość. Przechodziły mody na jedzenie i na niejedzenie, na kuchnię wegetariańską i wysokobiałkową, po kolei na różne produkty. Stosunkowo długo utrzymywała się moda na kuchnię molekularną. A teraz nadchodzi nowe.

Od kilku dziesiątek lat najmodniejsze i najsławniejsze kuchnie przypominają raczej futurystyczne laboratoria.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj