Ludzie i style

Co na obiad

Tarta na bogato

Tarta z różnościami dla czterech osób. Tarta z różnościami dla czterech osób. 123 RF
Główny posiłek dnia jadamy o nietypowych porach, może więc przełamać i inne związane z nim konwencje?
Barbara AdamczewskaPolityka Barbara Adamczewska

Wedle norm dobrego wychowania nie wolno było przez wieki przy stole chwalić potraw, mówić o nich i nawet, delektując się nimi, należało ukrywać swe uczucia. Zaczęło się to wszystko zmieniać od XVIII w., gdy uczeni odkryli wpływ jedzenia zarówno na fizyczność, jak i psychikę człowieka. I oto doszliśmy do tego, co mamy dziś. Wszyscy żywo interesujemy się tym, co jadamy: mamy filmy i książki, pisma, kipiący od kulinariów internet, zainteresowanie specyfiką jedzenia co najmniej równe zainteresowaniu wysoką sztuką.

Polityka 42.2018 (3182) z dnia 16.10.2018; Za stołem; s. 94
Oryginalny tytuł tekstu: "Co na obiad"
Reklama