Ludzie i style

Kucmerka z pasternakiem

Skorzonera – czarodziejska roślina na talerzu

Korzenie skorzenery, ze względu na dużą zawartość witaminy E, działają odmładzająco. Korzenie skorzenery, ze względu na dużą zawartość witaminy E, działają odmładzająco. Dorling Kindersley / Getty Images
Szukając składników, które określa przyszłość zdrowej kuchni, warto sięgnąć w przeszłość.
Barbara AdamczewskaPolityka Barbara Adamczewska

Mamy całkiem sporo sklepów ze zdrową żywością. Na pierwszy rzut oka widać, że oferują inne wartości: zamiast krzykliwych opakowań batonów, chipsów czy wędlin zgrzebne torebki i papierki (biodegradowalne!). Obok nowości z różnych stron świata wiele z towarów z informacją, że są przygotowane wedle starej receptury lub z zapomnianych składników. Bo i w przeszłości poszukuje się tego, co smaczne i zapewnia zdrowie. Możemy tu znaleźć np. rozmaite ziarna, kasze, oryginalne mąki, przetwory, warzywa i owoce, które przestały się przed laty pojawiać na stołach, a nieraz mają wielowiekowe tradycje.

Polityka 4.2019 (3195) z dnia 22.01.2019; Ludzie i style; s. 93
Oryginalny tytuł tekstu: "Kucmerka z pasternakiem"

Czytaj także

Ludzie i style

Związki romantyczne: zachowania, które wydają się normalne, a są toksyczne

Zdarza się, że mylimy zachowania, które są do zaakceptowania, z takimi, które stopniowo nasze związki wyniszczają.

Polityka.pl
13.05.2017