Ludzie i style

Kuzyni Pięknego Jasia

Regionalne smaki

Sałatka Monika Sałatka Monika Oksana Kiian / Getty Images
Już 37 polskich produktów ma unijne certyfikaty chroniące ich nazwę, recepturę i pochodzenie.
Barbara AdamczewskaPolityka Barbara Adamczewska

Najlepszą szynkę San Daniele można zjeść we Friuli, gdzie od wieków, w ten sam sposób, wytwarza się tę wyjątkową wędlinę. Nigdzie owcze sery z niebieską pleśnią nie będą smakować tak bardzo jak w sąsiedztwie wapiennych jaskiń w Roquefort, tam gdzie dojrzewają. Albo szklaneczka żywicznego wina Retsina wypita pod krzakiem tamaryszku na Paros, z autentyczną grecką fetą.

Nie sposób jednak, co oczywiste, wędrować za własnym apetytem. Więc znawcom i amatorom specjałów dostarczano je od niepamiętnych czasów, z najdalszych nawet zakątków świata, a fortuny kupców rosły.

Polityka 9.2019 (3200) z dnia 26.02.2019; Ludzie i style; s. 66
Oryginalny tytuł tekstu: "Kuzyni Pięknego Jasia"

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Kraj

Osamotnienie – dżuma współczesności?

Mamy w Polsce 5 mln jednoosobowych gospodarstw domowych. Na razie co czwarte gospodarstwo. W 2035 r. – co trzecie.

Ewa Wilk
08.02.2019