Ludzie i style

Kuzyni Pięknego Jasia

Regionalne smaki

Sałatka Monika Sałatka Monika Oksana Kiian / Getty Images
Już 37 polskich produktów ma unijne certyfikaty chroniące ich nazwę, recepturę i pochodzenie.
Barbara AdamczewskaPolityka Barbara Adamczewska

Najlepszą szynkę San Daniele można zjeść we Friuli, gdzie od wieków, w ten sam sposób, wytwarza się tę wyjątkową wędlinę. Nigdzie owcze sery z niebieską pleśnią nie będą smakować tak bardzo jak w sąsiedztwie wapiennych jaskiń w Roquefort, tam gdzie dojrzewają. Albo szklaneczka żywicznego wina Retsina wypita pod krzakiem tamaryszku na Paros, z autentyczną grecką fetą.

Nie sposób jednak, co oczywiste, wędrować za własnym apetytem. Więc znawcom i amatorom specjałów dostarczano je od niepamiętnych czasów, z najdalszych nawet zakątków świata, a fortuny kupców rosły.

Polityka 9.2019 (3200) z dnia 26.02.2019; Ludzie i style; s. 66
Oryginalny tytuł tekstu: "Kuzyni Pięknego Jasia"

Czytaj także

Świat

UKRAINA: Wołodymyr i jego drużyna

Prezydent Wołodymyr Zełenski wystartował z najbardziej ambitnym programem reform w historii kraju. Krytycy twierdzą, że ta niecierpliwość zgubi albo jego, albo Ukrainę.

Oleksandra Iwaniuk
18.09.2019