Ludzie i style

Kuzyni Pięknego Jasia

Regionalne smaki

Sałatka Monika Sałatka Monika Oksana Kiian / Getty Images
Już 37 polskich produktów ma unijne certyfikaty chroniące ich nazwę, recepturę i pochodzenie.
Barbara AdamczewskaPolityka Barbara Adamczewska

Najlepszą szynkę San Daniele można zjeść we Friuli, gdzie od wieków, w ten sam sposób, wytwarza się tę wyjątkową wędlinę. Nigdzie owcze sery z niebieską pleśnią nie będą smakować tak bardzo jak w sąsiedztwie wapiennych jaskiń w Roquefort, tam gdzie dojrzewają. Albo szklaneczka żywicznego wina Retsina wypita pod krzakiem tamaryszku na Paros, z autentyczną grecką fetą.

Nie sposób jednak, co oczywiste, wędrować za własnym apetytem. Więc znawcom i amatorom specjałów dostarczano je od niepamiętnych czasów, z najdalszych nawet zakątków świata, a fortuny kupców rosły.

Czytaj także

Pomocnik Historyczny

Związek Marii Kazimiery z Janem

Maria Kazimiera d’Arquien, partnerka Sobieskiego w sypialni i dyplomacji.

Jerzy Besala
16.07.2019