Ludzie i style

Bezmięsna Wielkanoc

Wegetariańskie propozycje na świąteczny stół

Zupa z korzeni pietruszki Zupa z korzeni pietruszki 123 RF
Macie jak w banku, że jeśli zaprosicie kilka osób do świątecznego stołu, na pewno znajdzie się wśród nich choćby jedna, która na mięso spogląda z niechęcią. Przygotowałam więc zestaw wypróbowanych tradycyjnych przepisów, które w takiej sytuacji powinny być pomocne.
Pasztet z soczewicy123 RF Pasztet z soczewicy

Tak przywykliśmy do mięsnych wielkanocnych świąt, że bezmięsna Wielkanoc wydaje się oksymoronem, sprzecznością samą w sobie. Tradycyjnie były to zawsze święta, na miarę możliwości, obfite – i łakomstwo czy wręcz obżarstwo były czymś aprobowanym. W czasie 40-dniowego dość restrykcyjnego postu kumulował się apetyt i za punkt honoru stawiano sobie zaspokajanie go jak najdoskonalej.

Kiedy chrześcijaństwo wprowadziło dwa ważne święta, Boże Narodzenie i Wielkanoc, zaczęto z nimi łączyć określone dania, czasem przeniesione z dawnych religii.

Polityka 16.2019 (3207) z dnia 16.04.2019; Ludzie i style; s. 108
Oryginalny tytuł tekstu: "Bezmięsna Wielkanoc"

Czytaj także

Ludzie i style

Na północ od Madrytu – kastylijskim szlakiem zamków i wina

Niecałe trzy godziny lotu do hiszpańskiej stolicy i krótka jazda samochodem przenoszą nas w samo serce Krainy Zamków. Teraz jest najlepszy moment, bo tłumy turystów zniknęły, a winiarze z La Rioja czekają z poczęstunkiem.

Paweł Moskalewicz
25.11.2019