Ludzie i style

Gazpacho na polskim chlebie

Gazpacho na polskim chlebie. Przepis nie tylko na lato

Andaluzyjskie gazpacho z fasolą Andaluzyjskie gazpacho z fasolą Alicja Rokicka
Wbrew skojarzeniom najważniejszym składnikiem w gazpacho nie są pomidory, ale… chleb. To danie oryginalnie miało na celu szybko posilić i dać energię do pracy w gorący dzień.
Do zrobienia ziołowej lemoniady użyj kilka gałązek oregano, lawendy lub mięty.Shutterstock Do zrobienia ziołowej lemoniady użyj kilka gałązek oregano, lawendy lub mięty.

Sierpień i pełnia lata kojarzą się z wakacjami, lenistwem, tym, że dni płyną w innym tempie. W całym tym szczęściu i wolności trzeba jednak pamiętać o odpowiednim nawadnianiu się i jedzeniu, choć lato czasem brawurowo odbiera nam apetyt. Ale też daje możliwości przygotowania dań, które ze smakiem można jeść na zimno. Chodzi oczywiście o kolorowe i różnorodne sałatki, ale także o zupy i chłodniki. Na szczęście lato to okres świetnych sezonowych warzyw: cukinii, fasolki szparagowej, młodych ziemniaczków, a także pomidorów. W polskiej kuchni nie trzeba długo szukać, by znaleźć przepisy na chłodzące dania. Mamy regionalne receptury na chłodniki z buraków, ogórków, na zupę szczawiową czy zupę z ogórków kiszonych. Ale przepisem, który wymaga od nas minimalnego wysiłku i czasu spędzonego przy kuchence, jest hiszpańskie gazpacho.

Wbrew skojarzeniom najważniejszym składnikiem w gazpacho nie są pomidory, ale… chleb. To danie wywodzące się z nizin społecznych miało za zadanie szybko posilić i dać energię do pracy w gorący dzień. Do przygotowania oryginalnego gazpacho używało się czerstwego chleba, wcześniej namoczonego w wodzie. Tradycyjnie warzywa ucierało się z chlebem na papkę, współcześnie całą pracę wykonuje za nas blender. Najlepiej sprawdzi się taki z dużym kielichem oraz o dużej mocy, który zmiksuje wszystko tak, aby powstała jednolita i nierozwarstwiająca się zupa.

Do przygotowania gazpacho dobrze wybrać najlepszej jakości warzywa. Nie mogą być obite ani tym bardziej miejscami spleśniałe. To wszystko może wpłynąć na smak i świeżość potrawy. Dodatkowo dla osób, które chciałyby dodać trochę białka, polecam fasolę. Można dodać jej zamiast chleba. Fasola podobnie jak chleb lekko zagęści zupę i nie wpłynie znacząco na smak, a całość na pewno będzie dzięki niej bardziej pożywna.

Polityka 33.2023 (3426) z dnia 08.08.2023; Ludzie i Style; s. 97
Oryginalny tytuł tekstu: "Gazpacho na polskim chlebie"
Reklama