Grudniowe pierogi ze skwarkami
Grudniowe pierogi ze skwarkami. Przepis z nutą fantazji
Koniec roku jest wyjątkowy. Kiedyś jako pełna buntu nastolatka gardziłam świętami Bożego Narodzenia, widząc w nich tylko festiwal komercji i konsumpcji. Wszystko się zmieniło, kiedy nieco dorosłam i obejrzałam film „Elf”. Uroczy i pełen radości główny bohater uświadomił mi wiele: nie ma nic złego w dawaniu nawet nudnych prezentów, święta można spędzać po swojemu i dla siebie, nie ma nic lepszego od jedzenia ulubionych potraw i słodkości.
Wyznaję także zasadę, że koniec roku powinien być okresem dobrego jedzenia, kuchnia świąteczno-grudniowa też może przeżywać odnowę. Jestem zdania, że w ogóle powinno się wyjść poza kulinarne i świąteczne schematy. Marzysz o misce z hummusem na świątecznym stole? Proszę bardzo!
Ja zawsze marzę o pierogach. Pewnie dlatego, że robię je rzadko, bo lepienie doprowadza mnie do szaleństwa. Ale pierogi to bardzo wdzięczne danie, kochają je wszyscy, a to, co znajdzie się między płatami ciasta, zależy tylko od fantazji. Warto spróbować czegoś nowego, wyjść poza utarte szlaki wyznaczane przez farsz ruski czy z kapustą i grzybami.
W tym przepisie proponuję sezonową kapustę z dodatkiem kwaśnego jabłka i pożywnego tofu. Ciasto z mąki pełnoziarnistej to nieco zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta. I przygotowałam je nie bez kozery. Po zjedzeniu takich pierogów z powodzeniem i czystym sumieniem można sięgnąć po więcej czekoladowych mikołajów, choinkowych cukierków, jeszcze jeden metr makowca.
W dodatku znajdujące się na pierogach skwarki z selera to hit!
***
Pełnoziarniste pierogi z kapustą, jabłkiem i tofu okraszone skwarkami z selera
Składniki:
Ciasto
3½ szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1 szklanka wrzątku
2 łyżki oleju
Farsz
1 cebula
1 kostka naturalnego lub wędzonego tofu
¼ głowy białej kapusty
1 jabłko, np.