Botwina w słodkim miso
Botwina w słodkim miso. Przepis na posiłek piękny i przesmaczny
Czerwiec to sezon na botwinkę, czyli inaczej liście buraka ćwikłowego, której wzrost popularności da się zauważyć już od kilku lat. Botwinę można bez przeszkód jeść surową, chociaż najczęściej w polskich domach przygotowuje się ją w postaci zupy. Jednak gotowanie botwinki zmniejsza zawartość dobroczynnych substancji w niej zawartych: witamin, wapnia, magnezu, żelaza, potasu, cynku czy selenu.
Czytaj też: Bób nie musi być nudny! Przepis na sałatkę, która skradnie serce
Jednym z moich ulubionych sposobów na botwinkę jest jej smażenie tak, by lekko zmiękła, ale też zachowała nieco swojej świeżości i chrupkości. Botwina jest przepyszna sama w sobie – taka z oliwą z patelni, w sosie własnym. A zaopatrzona w odpowiednie dodatki będzie gwiazdą śniadania, przekąski czy nawet obiadu. W każdej z tych funkcji sprawdzi się proponowana przeze mnie smażona botwinka w słodkim miso na kremie z pieczonego czosnku. Słodkie oblepiające usta miso spotyka się z kwaskową świeżą botwinką, do tego białko z tofu i umami pochodzące z czosnku pieczonego w całości i płatków drożdżowych. To posiłek jak najbardziej kompletny, sezonowy, a przede wszystkim piękny i przesmaczny. Do dzieła!
Smażona botwinka w słodkim miso na kremie z pieczonego czosnku (2–3 porcje do chleba):
Botwinka:
• pęczek botwinki
• 2–3 łyżki oliwy
• 2–3 łyżki pasty miso (najlepiej ciemnej)
• 3–4 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika
• chlust wody
• sól oraz świeżo mielony pieprz do smaku
Krem z pieczonego czosnku:
• 2 większe główki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• duża szczypta soli
• 1–1,5 kostki naturalnego tofu (180–270 g)
• 2–3 łyżki płatków drożdżowych
• 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
• sok z 1/3 cytryny
• chlust dowolnego mleka roślinnego (najlepiej niesłodzone)
Do podania:
• pajda dobrego chleba
• posiekane orzechy włoskie
• posiekane zioła (szczypiorek, natka pietruszki)
• świeżo zmielony pieprz
• 200 g panko
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu (do smaku)
• olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia (ok.