Miej własną politykę.

Pierwszy miesiąc prenumeraty tylko 9,90 zł!

Subskrybuj
Nauka

Życie jak kromka chleba

Krótka historia pieczywa

Piekarze wyrabiający ciasto na chleb – grecka terakota z VI w.p.n.e. Piekarze wyrabiający ciasto na chleb – grecka terakota z VI w.p.n.e. www.bridgemanart.com/Photopower
Zboże jest podstawą diety ludzi, odkąd stali się rolnikami. Najczęściej przybiera postać chleba. Żeby jednak na naszych stołach pojawiły się aromatyczne bochny z chrupiącą skórką, musieliśmy się wiele nauczyć.
Rzymski sprzedawca pieczywa na reliefie z II w.n.e.www.bridgemanart.com/Photopower Rzymski sprzedawca pieczywa na reliefie z II w.n.e.

Zanim człowiek odkrył moc zakwasu i drożdży, przez długie tysiące lat raczył się przaśnymi plackami oraz zbożowymi bryjami. W 2015 r. naukowcy znaleźli dowody, że mieszkańcy jaskini Paglicci w środkowych Włoszech 32 tys. lat temu robili mąkę z dzikiego owsa. Najpierw podgrzewali ziarna (bo ciepłe zboże łatwiej wymłócić), a później rozcierali je na dużym kamieniu. To najstarsze potwierdzenie wytwarzania mąki pokazuje, że człowiek, na długo zanim zaczął uprawiać zboża, zbierał i mełł ziarna dziko rosnących zbóż i traw, choć nie wiadomo, czy z uzyskanej grubo mielonej mąki robił brejowatą zupę czy piekł na rozgrzanych kamieniach podpłomyki.

Polityka 4.2016 (3043) z dnia 19.01.2016; Nauka ; s. 72
Oryginalny tytuł tekstu: "Życie jak kromka chleba"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >