Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Nauka

Dlaczego pomidory są niesmaczne i jak sprawić, żeby znowu były słodkie?

Naukowcy rozbiorą gen pomidora żeby sprawić dlaczego stały się one mniej słodkie. Naukowcy rozbiorą gen pomidora żeby sprawić dlaczego stały się one mniej słodkie. Marijana Petrovic / StockSnap.io
Naukowcy przyjrzeli się genom pomidora, żeby ustalić, dlaczego stał się mniej słodki.

Krojąc blady i smakujący jak kartka papieru plaster pomidora, łatwo zapomnieć, że ten (niegdyś przepyszny) składnik kanapek i sałatek jest w istocie... owocem. Dlaczego więc pomidory nie są składnikiem słodkich sałatek owocowych? Może dlatego, że dzisiejszy pomidor nie ma w sobie nic z dawnej słodyczy.

Jak się okazuje, tezę, którą wyjątkowo często możemy usłyszeć z ust naszych dziadków, podchwycili amerykańscy naukowcy. W prestiżowym magazynie „Science” opublikowano właśnie wyniki badań, w których rozłożyli genotyp pomidora na części pierwsze tylko po to, aby sprawdzić, dlaczego utracił on swój pierwotny smak.

Jak dawniej smakował pomidor?

Okazuje się, że słodszy smak pomidora z przeszłości to nie sztuczka pamięci w głowie osób starszych. Jak twierdzą naukowcy z University of Minnesota, dziesiątki lat temu, zanim gospodarka amerykańska przestawiła się przemysłową uprawę warzyw i owoców, pomidory rzeczywiście miały zupełnie inny smak. Jednak w trakcie przystosowywania pomidora do nowego, bardziej intensywnego sposobu uprawy utracił on właściwości, dzięki którym był tak smaczny.

Dowód na to, że dzisiejsze pomidory – dostępne cały rok w sklepach rumiane i pulchne – w znaczący sposób różnią się smakiem od swoich kuzynów wielkości dużej jagody, które wyewoluowały 50 milionów lat temu, znajduje się w DNA rośliny.

Dzięki szczegółowym badaniom jej genotypu naukowcy nie tylko wyodrębnili, które konkretnie geny zostały zmienione, ale też udało im się stworzyć swojego rodzaju „mapę drogową”, dzięki której rolnikom może udać się przywrócić owocom tych roślin dawny smak.

Co zrobić, żeby pomidor był znowu słodki?

Zadanie może wydawać się banalne, ale w praktyce wcale takie nie było. Naukowcy byli zmuszeni do niezwykle szczegółowego przeanalizowania genotypu pomidora.

Reklama