Spożywanie alkoholu obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę
Ryzyko wystąpienia cukrzycy jest bardzo niskie w przypadku osób, które spożywają alkohol umiarkowanie i często. Jak to możliwe?
Nawet w grupie osób często pijących ryzyko zachorowania na cukrzycę jest niższe niż u abstynentów.
Brodie Vissers/StockSnap.io

Nawet w grupie osób często pijących ryzyko zachorowania na cukrzycę jest niższe niż u abstynentów.

Polacy raczej nie słyną z alkoholowej powściągliwości. Choć zdarzają się i tacy, którzy różnych trunków co do zasady odmawiają. Powodem tej kulturowej zmiany jest najczęściej obawa o własne zdrowie. Kiedy więc nad Wisłą toczy się bezprocentowa rewolucja, duńscy naukowcy stwierdzają, że umiarkowane, ale częste picie alkoholu może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną