Nauka

Nie/prawda, że

Obalamy mity świata (o cukrze, o robotach i zakochanych)

Istnieje korelacja spożycia napojów słodzonych i pewnych problemów zdrowotnych, ale nie związek przyczynowo-skutkowy. Istnieje korelacja spożycia napojów słodzonych i pewnych problemów zdrowotnych, ale nie związek przyczynowo-skutkowy. Getty Images
Jak odróżnić fakty naukowe od alternatywnych? Agitację od popularyzacji? Jak dostrzec to, co istotne? Oto nasz sceptyczny przegląd odkryć i przykryć.

/ picie i zdrowe życie

Słodzone napoje śmiertelnie groźne? Na panikę jeszcze za wcześnie.

Ta wiadomość zelektryzowała światowe media: picie dwóch szklanek słodkich napojów dziennie zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Przy czym te zawierające cukier miałyby częściej wywoływać choroby układu trawiennego, a te ze słodzikami – sercowo-naczyniowe (m.in. zawał). Na pierwszy rzut oka informacja wygląda wiarygodnie: wyniki sugerujące szkodliwość słodkich napojów zostały opublikowane w dobrym periodyku naukowym „JAMA Internal Medicine” na podstawie badania, w którym wzięło udział aż 451 tys.

Polityka 39.2019 (3229) z dnia 24.09.2019; Nauka; s. 70
Oryginalny tytuł tekstu: "Nie/prawda, że"

Czytaj także

Niezbędnik

Nauki mistrza Kongfuzi

Chiński komunizm chciał odesłać nauki mistrza Kongfuzi na śmietnik historii, ale sam schodzi ze sceny. Za to autorzy azjatyckiego cudu gospodarczego chętnie kłaniają się duchowi Konfucjusza.

Adam Szostkiewicz
05.11.2019