Prenumerata na trudne czasy.

6 miesięcy za 99 zł.

Subskrybuj
Nauka

Gorzko o słodzeniu

Czy słodziki faktycznie szkodzą zdrowiu? A kawa? Sprawdźmy

Publikacja dotycząca picia kawy z cukrem ukazała się pod koniec maja w „Annals of Internal Medicine”. Publikacja dotycząca picia kawy z cukrem ukazała się pod koniec maja w „Annals of Internal Medicine”. Getty Images
Słodziki wywołują raka. Kawa z cukrem wydłuża życie. Do takich sensacji trzeba podchodzić ostrożnie. Bo badania wpływu żywności na zdrowie bywają mało wiarygodne, a wnioski naukowców wyolbrzymiane.
Filiżanka kawy z łyżeczką cukru miałaby zmniejszać ryzyko zgonu, w przeciwieństwie do napoju niesłodzonego, a zwłaszcza potraktowanego słodzikiem.HayDmitriy/PantherMedia Filiżanka kawy z łyżeczką cukru miałaby zmniejszać ryzyko zgonu, w przeciwieństwie do napoju niesłodzonego, a zwłaszcza potraktowanego słodzikiem.

Wiosną jedna z czołowych polskich gazet ostrzegała tytułem: „Słodziki nie są lepsze od cukru. Zwiększają ryzyko raka i nadwagi”. I dalej w tekście wyjaśniała: „Nowe badanie wykazało, że regularne spożywanie produktów z aspartamem lub acesulfam-K o 13 proc. zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Szczególnie na raka piersi i nowotwory związane z otyłością, jak rak jelita, przełyku, trzonu macicy, nerki i trzustki”.

Wiele osób oszczędzających kalorie m.in. dzięki słodzikom zapewne się przelękło.

Polityka 31.2022 (3374) z dnia 26.07.2022; Nauka ProjektPulsar.pl; s. 60
Oryginalny tytuł tekstu: "Gorzko o słodzeniu"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >