Drugie dno butelki z wodą

Hydrozagadka
Co kryją butelki z wodą? Przede wszystkim zysk dla producenta.
tracyshaun/Flickr CC by SA

Produkcja wody butelkowanej w Polsce 2004 - 2009
Polityka

Produkcja wody butelkowanej w Polsce 2004 - 2009

W tym sezonie najmodniejszym damskim dodatkiem jest butla z wodą. Niegazowaną oczywiście. Wielka, półtoralitrowa. Wszyscy powinni ją widzieć. Trochę to niewygodne, ale w przypadku mody wygoda nie ma znaczenia. Ważne, by regularnie popijać dwa, trzy łyki. Koniecznie prosto z butelki! To styl wylansowany przez Paris Hilton i słynne modelki. Bo woda to podstawa. Kolorowe magazyny przekonują: „woda sprzyja urodzie”, „to najlepszy kosmetyk”, „odmładza i odchudza”. Współczesna kultura wpoiła przekonanie, że trzeba się nieustannie nawadniać od zewnątrz i od wewnątrz.

W 2009 r. mieszkańcy UE wypili ponad 52 mld litrów wody butelkowanej. Woda wyprzedziła już (jeśli chodzi o litry) inne rodzaje napojów bezalkoholowych – cole, fanty, oranżady, napoje i soki. Polacy mają w tym niemały udział: w ubiegłym roku wypiliśmy 2,3 mld litrów wody. Niektóre statystyki mówią nawet o 2,8 mld litrów (różnica wynika z wątpliwości dotyczących kwalifikacji wód smakowych oraz szacunków rynku wody w galonowych zbiornikach). To 8,3 proc. więcej niż rok wcześniej. Wydaliśmy na wodę 3,1 mld zł. Jesteśmy szóstym rynkiem butelkowanych napojów w Europie.

Ile wody w wodzie

– Statystyczny Polak pije zaledwie szklankę wody butelkowanej dziennie. Polski rynek ma więc jeszcze duży potencjał wzrostu – przekonuje Wojciech Rutkowski, prezes Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewniczy. Dodaje, że Polska ma też znakomite warunki geologiczne do produkcji wód. Zwłaszcza południe kraju obfituje w cenne ujęcia wód mineralnych i źródlanych wykorzystywane przez przemysł rozlewniczy. Bo o jakości wody decyduje geologia. Tam, gdzie ziemia zawiera bogactwo minerałów, podziemne wody są nasycone sodem, wapniem, magnezem, siarczanami, fluorkami, jodkami i wieloma innymi pierwiastkami oraz związkami niezbędnymi do życia. Najmocniej nasycone są wody lecznicze – nie zawsze smaczne, ale często przydatne w leczeniu rozmaitych schorzeń. Średnio – wody mineralne. Najuboższe są źródlane.

– Woda rozlewana do butelek jest kontrolowana pod względem sanitarnym i musi zachowywać swój naturalny skład mineralny. Jakakolwiek modyfikacja jest niedopuszczalna – zapewnia prezes Rutkowski. Jedyną wodą sztucznie komponowaną jest stołowa, będąca mieszanką mineralnej i źródlanej. Ten typ wody w Polsce nie cieszy się specjalną popularnością – stanowi zaledwie 2 proc. ogólnej sprzedaży. Królują wody źródlane – w butelkach od najmniejszych po wielkie kilkunastolitrowe zbiorniki, zwane galonowymi. Z tych ostatnich wypiliśmy w ubiegłym roku 400 mln litrów. Zresztą nie tylko wypiliśmy, bo woda z butli galonowych wykorzystywana jest w dużych miastach także do gotowania i przygotowywania potraw.

To efekt marnej jakości wody płynącej z kranów. W Warszawie jeszcze w latach 80. miasto uruchomiło sieć publicznych ujęć wód z podziemnych źródeł oligoceńskich i do dziś wielu mieszkańców stolicy wędruje po mieście z bańkami wody. Bogatsi zamawiają butle do domów i biur. Tymczasem wodociągowcy przekonują, że jakość wody w kranach na tyle się poprawiła, że można ją pić bez gotowania. Co pijemy z kranu, zależy jednak nie tylko od uzdatnienia samej wody, ale także jakości systemu wodociągowego. A z tym bywa różnie. Za najlepszą uchodzi kranówka w Białymstoku.

Źródło pięknie brzmi

Pić więc wodę z kranu czy z butelki? Przedstawiciele branży rozlewniczej jak ognia boją się poruszania tego tematu. Wiedzą, że lęk przed kranem nakręca im obroty, tyle że jego podsycanie może zostać źle odebrane. Dlatego przekonują, że jakość wody w kranach leży im na sercu i nawet angażują się w inicjatywy na rzecz jej poprawy. Ale kranówa to kranówa.

– Woda wodociągowa przechodzi cały proces uzdatniania, a wody butelkowane są wodami naturalnymi – podkreśla prezes Rutkowski. Przyznaje, że w niektórych krajach (zwłaszcza we Francji i Wielkiej Brytanii) kampanie na rzecz picia wody z kranu doprowadziły do spadku sprzedaży wody butelkowanej.

Mitów związanych z piciem wody jest niemal tyle samo, ile jej rodzajów. Z badań wynika, że co dziesiąty Polak pije codziennie naturalną wodę butelkowaną w zalecanych ilościach. I przeważnie każdą traktuje jako mineralną, choć częściej jest to woda źródlana. Przeciętny nabywca na ogół nie studiuje treści etykiet, a jeżeli już, to i tak niewiele z nich rozumie. Żeby mu zresztą tego zadania zbytnio nie ułatwiać, najważniejsze informacje drukowane są najmniejszą czcionką.

W efekcie określenia – mineralna i źródlana – funkcjonują jako synonimy. A na dodatek spece od marketingu twierdzą, że słowo „źródlana” ma większy bagaż pozytywnych skojarzeń, a co za tym idzie większy potencjał handlowy.

– Reklamowanie wody jest zadaniem trudnym. Woda nie ma wyraźnych cech odróżniających. Odwoływanie się do składu chemicznego, minerałów, jonów itd. jest za skomplikowane i nie ma sensu – wyjaśnia dr Paweł Wójcik, psycholog marketingu, szef studia badawczego 4P Research Mix. Trzeba oprzeć się na pozytywnych skojarzeniach z nieskażoną naturą. Dlatego takim sukcesem cieszą się wody, które w nazwach mają dobrze kojarzące się miejsca Polski – Żywiec, Beskid, Nałęczów, Muszyna, Ustronie itd.

Strach się napić

Czym różni się mineralna od źródlanej? Z materiałów producentów odnieść można wrażenie, że różnica jest niewielka i właściwie lepiej pić źródlaną, bo w przypadku mineralnej można przedawkować minerały. Z kolei wielu lekarzy ostrzega przed źródlaną, twierdząc, że ze względu na jej słabe zmineralizowanie wypłukuje mikroelementy z organizmu, zamiast w nie zasilać. No i ten odwieczny problem – czy gazowana woda szkodzi? Tyle pytań, strach sięgnąć po butelkę. A pić się chce.

Okazuje się, że najważniejszy jest zdrowy rozsądek. Błędem jest zrównywanie wód mineralnych, średnio i wysoko zmineralizowanych (zawierających odpowiednio powyżej 500 i 1500 mg składników mineralnych w litrowej butelce) z wodą źródlaną, która pierwiastków i minerałów zawiera dużo mniej. Korzystna dla zdrowia ilość wapnia powinna wynosić co najmniej 150 mg w litrze wody, magnezu – powyżej 50 mg. Tymczasem, na przykład, w wodzie źródlanej Dobrawa wapnia jest 55 mg, magnezu – 27 mg. Jeszcze słabiej wypada Górska Natura – najnowszy rynkowy przebój PepsiCo – z zawartością 25 mg wapnia i 6 mg magnezu. Choć producent namawia do picia sześciu szklanek dziennie, to woda o takim składzie bardziej nadaje się do zrobienia herbaty lub innych napojów albo do gotowania posiłków dla niemowląt i małych dzieci.

Na butelce wody źródlanej Dobrawa, która chwali się „pozytywną opinią Instytutu Matki i Dziecka”, jest co prawda niewielki napis: „Odpowiednia dla przygotowania żywności dla niemowląt”, ale jest też inna zachęta: „Dobra woda dla całej rodziny”. Co ciekawe, producenci innych wód źródlanych z dumą zdobią swoje opakowania podobnymi rekomendacjami Instytutu Matki i Dziecka (Żywiec Zdrój) i Centrum Zdrowia Dziecka (Primavera). Nie dodają, że ich produkty ze względu na skład nadają się zwłaszcza do robienia herbaty i gotowania kaszek dla maluchów (do 6 miesiąca życia wody mineralne są niewskazane). Młode matki, kobiety w ciąży, osoby uprawiające sport, a także wszyscy inni w gorące dni powinni pić wody co najmniej średnio zmineralizowane (powyżej 500 mg minerałów w litrze).

 

Czytaj także

Aktualności, komentarze

W nowej POLITYCE

Zobacz pełny spis treści »

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną