Innowacje, dzięki którym przestaniemy marnować żywność. Trzy inspirujące pomysły
Jak z marnowania jedzenia zrobić biznes? Oto (niejeden) pomysł na start-up, który pomoże uratować świat.
.
Brooke Lark/StockSnap.io

.

Amerykanie marnują nawet do 40 proc. żywności, którą sami produkują. Oznacza to, że każdego dnia wyrzucają do kosza ponad 165 mln kg jedzenia! Gdyby marnowaną w ciągu roku żywność zgromadzić na terenie jednego państwa, to natychmiast stałoby się ono trzecim co do wielkości trucicielem naszej atmosfery, dając się wyprzedzić jedynie Chinom i USA. Niestety problem marnowania jedzenia dotyczy nie tylko USA. Jak ostatnio poinformował Greenpeace, Polacy każdego roku marnują 9 mln ton żywności, którą można by nakarmić 2 mln głodujących ludzi.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną