Skażone jaja w Polsce zaszkodzą reputacji producentów żywności
Co gorsza, nie wiadomo, jak zareagują nasi partnerzy handlowi, zwłaszcza Niemcy. Około 40 proc. jaj produkowanych w Polsce trafia na eksport.
Jeśli liczba wykrytych przypadków skażeń fipronilem zacznie rosnąć, producenci jaj będą mieli poważny problem.
Krzysztof Puszczyński/StockSnap.io

Jeśli liczba wykrytych przypadków skażeń fipronilem zacznie rosnąć, producenci jaj będą mieli poważny problem.

Skandal związany ze szkodliwą substancją o nazwie fipronil w kurzych jajach zaczął się w Belgii i Holandii, ale zdążył już rozlać się na całą Europę.

Do tej pory polscy producenci byli w komfortowej sytuacji. Mogli bowiem z dumą podkreślać, że gwarantują klientom bezpieczeństwo, bo polskie jaja w przeciwieństwie do tych z zachodniej Europy za dużo fipronilu, używanego do walki z pasożytami, na pewno nie mają.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną