Rynek

O, kurczę!

Wracamy do ekodrobiu?

Mięso z „pędzonych” przemysłowo brojlerów ma obecnie o 50–60 proc. więcej tłuszczu niż przed laty, ale mniej witamin i potrzebnych człowiekowi aminokwasów. Mięso z „pędzonych” przemysłowo brojlerów ma obecnie o 50–60 proc. więcej tłuszczu niż przed laty, ale mniej witamin i potrzebnych człowiekowi aminokwasów. Gaetan Bally/Keystone / PAP
Młodzi nie odpuszczą; na marszach w obronie klimatu się nie skończy. Teraz zniechęcają Polaków do mięsa. Argument: jeśli do 2050 r. spożycie mięsa nie zmaleje o połowę, na Ziemi nie da się żyć.

CIWF Polska (Fundacja Compassion in World Farming) działa podstępem. Gapie, których przed dwoma laty przyciągnął widok suto zastawionego wielkanocnego stołu, ustawionego na dziedzińcu Uniwersytetu Warszawskiego, musieli też obejrzeć zdjęcia, na których pokazano, w jak nieludzkich warunkach znoszone są jaja czy produkowana wielkanocna szynka. – Wiele osób myślało, że te zdjęcia pochodzą z Chin, szokowało, że to nasze fermy – mówi Małgorzata Szadkowska, prezes CIWF Polska.

Wtedy odwoływali się do ludzkiej wrażliwości na cierpienie zwierząt.

Reklama

Czytaj także

Ja My Oni

Mężczyzna w związku. Jak to działa?

Jacek Masłowski o niespełnionych oczekiwaniach mężczyzn wobec kobiet oraz kobiet wobec mężczyzn.

Anna Dobrowolska
23.05.2017
Reklama