Rynek

Mięso na grillu

Kłopoty Henryka Kani

Kłopoty Kani pojawiły się, gdy zaczął grać na faul – ujawniono, że kredytował obcą spółkę. I nie bardzo nalegał, by zwróciła długi. Kłopoty Kani pojawiły się, gdy zaczął grać na faul – ujawniono, że kredytował obcą spółkę. I nie bardzo nalegał, by zwróciła długi. Piotr Dziurman / Newspix.pl
Jedyna polska firma mięsna, która skutecznie konkurowała z duńskim Sokołowem oraz amerykańsko-chińskim Animexem, znalazła się na krawędzi upadku. Jeśli nie znajdzie sposobu na ratunek, nasz rynek opanują zagraniczne giganty.
Henryk KaniaForum Henryk Kania

Przyczyny kłopotów Zakładów Mięsnych Henryk Kania ponoć są dwie: nadmierne uzależnienie się od zagranicznych sieci handlowych, a zwłaszcza Biedronki, do której wysyła ponad 60 proc. wyrobów, oraz afrykański pomór świń w Chinach, z powodu którego gwałtownie podskoczyły ceny wieprzowiny na świecie. Tyle że to nieprawda. Nadmiernie ryzykowna dla firmy okazała się skłonność właściciela do chodzenia na skróty. Oraz to, że wielka i nowoczesna firma w poważnych tarapatach finansowych stała się łakomym kąskiem do przejęcia za anegdotyczną złotówkę.

Polityka 33.2019 (3223) z dnia 12.08.2019; Rynek; s. 53
Oryginalny tytuł tekstu: "Mięso na grillu"

Czytaj także

Świat

Dekolonizacja Pacyfiku trwa. Jest nowe nowe państwo

20 lat po zakończeniu wojny domowej Bougainville 98 proc. uczestników referendum opowiedziało się za niepodległością. Na razie jednak trudno być optymistą, co do przyszłości tego niewielkiego kraju.

Dominik Sipiński
11.12.2019