Wigilijne stoły świata

Chałwa zamiast opłatka
Trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie bez kolacji wigilijnej – dla mnie najpyszniejszej w roku. Nie wszędzie tak się ucztuje.
Na wigilię od stuleci podawało się barszcz z uszkami (na zdj.), zupę grzybową i rybną.
Adam Kulesza/EAST NEWS

Na wigilię od stuleci podawało się barszcz z uszkami (na zdj.), zupę grzybową i rybną.

Zanim opowiem o zdumiewających nas obyczajach innych nacji, sięgnę po opis świątecznego stołu w polskim domu. Oto Aleksander Jełowicki, szlachcic z dawnych Kresów Wschodnich, wspomina: „stoły wysłane sianem, przykryte obrusem jak śniegiem. Na stole w ogromnych srebrnych misach polewka migdałowa, na srebrnych podstawach ogromne szczupaki wysadzane przezroczystymi przysmakami, jakby drogiemi kamieniami, tam łamańce z makiem, tam kutia, dalej wykwintne łakocie i różne owoce, na środku złocisty kosz z cukrami, na koszu spoczął lecący aniołek i trzyma opłatki.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną