Szkoła kelnerów

Kontakty interpersonalne dyplomowanego asystenta gastronomicznego
Kiedyś kelnerów kształcono w zawodówkach, teraz obowiązuje czteroletni program dla asystentów konsumpcyjnych. Szkoły musiały wzbogacić ofertę edukacyjną.
Szkoła słupska ma na celu odrodzenie rasowego kelnerstwa w Polsce.
Stanisław Ciok/Polityka

Szkoła słupska ma na celu odrodzenie rasowego kelnerstwa w Polsce.

Postawa ucznia oparta na uprzejmości

W Słupsku podziwiamy kelnera Mateusza podczas obierania banana. Obierany owoc nie ma kontaktu z jego dłońmi, jedynie ze sztućcami. Ląduje na patelni lekko podlany brandy. Mateusz serwuje deser w pozycji wyprostowanej, z ręką za plecami, z prawej strony konsumenta. Dużo tutaj ćwiczę – mówi i zerka na ścianę luster, w jakie wyposażona jest pracownia obsługi klienta. Koryguję sylwetkę kelnerską – wyjaśnia pan Daniel, nauczyciel technologii gastronomicznej. Klatka piersiowa do przodu – demonstruje pan Daniel – choćby ze względu na BHP.

Kelner dyplomowany prezentuje się godnie także z powodów ergonomicznych. Łatwo jest zerwać więzadło ramienne, niosąc niezgodnie ze sztuką talerze z potrawą o dużym gramażu. Ręka mi sama leci za plecy, dzięki temu zachowuję balans ciała podczas obsługi – chwali się Mateusz, prymus klasy kelnerskiej, który w pracy z konsumentem odnalazł pasję.

Technika przenoszenia talerzy płytkich chwytem dolnym i górnym

W Bydgoszczy obserwujemy praktykę. Nogi z dupy powyrywam – mówi pan Maciej, oberkelner hotelowy do młodego, który rusza się zbyt wolno. Panie Maciek, dziennikarz się patrzy i pana obsmaruje – odcina się wesoły pikolak Dawid. Leci na salę konsumencką z czterema paradnymi talerzami obiadowymi fi 25, na każdym treść mięsno-warzywna, gramaż około półtora kilograma.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną