Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Społeczeństwo

Kontakty interpersonalne dyplomowanego asystenta gastronomicznego

Szkoła kelnerów

Szkoła słupska ma na celu odrodzenie rasowego kelnerstwa w Polsce. Szkoła słupska ma na celu odrodzenie rasowego kelnerstwa w Polsce. Stanisław Ciok / Polityka
Kiedyś kelnerów kształcono w zawodówkach, teraz obowiązuje czteroletni program dla asystentów konsumpcyjnych. Szkoły musiały wzbogacić ofertę edukacyjną.
Małgorzata Iwańska, dyrektorka szkoły w Słupsku.Stanisław Ciok/Polityka Małgorzata Iwańska, dyrektorka szkoły w Słupsku.

Postawa ucznia oparta na uprzejmości

W Słupsku podziwiamy kelnera Mateusza podczas obierania banana. Obierany owoc nie ma kontaktu z jego dłońmi, jedynie ze sztućcami. Ląduje na patelni lekko podlany brandy. Mateusz serwuje deser w pozycji wyprostowanej, z ręką za plecami, z prawej strony konsumenta. Dużo tutaj ćwiczę – mówi i zerka na ścianę luster, w jakie wyposażona jest pracownia obsługi klienta. Koryguję sylwetkę kelnerską – wyjaśnia pan Daniel, nauczyciel technologii gastronomicznej. Klatka piersiowa do przodu – demonstruje pan Daniel – choćby ze względu na BHP.

Kelner dyplomowany prezentuje się godnie także z powodów ergonomicznych. Łatwo jest zerwać więzadło ramienne, niosąc niezgodnie ze sztuką talerze z potrawą o dużym gramażu. Ręka mi sama leci za plecy, dzięki temu zachowuję balans ciała podczas obsługi – chwali się Mateusz, prymus klasy kelnerskiej, który w pracy z konsumentem odnalazł pasję.

Technika przenoszenia talerzy płytkich chwytem dolnym i górnym

W Bydgoszczy obserwujemy praktykę. Nogi z dupy powyrywam – mówi pan Maciej, oberkelner hotelowy do młodego, który rusza się zbyt wolno. Panie Maciek, dziennikarz się patrzy i pana obsmaruje – odcina się wesoły pikolak Dawid. Leci na salę konsumencką z czterema paradnymi talerzami obiadowymi fi 25, na każdym treść mięsno-warzywna, gramaż około półtora kilograma. Nieźle. Jednak pan Maciej, dotknięty uwagą, przechwytuje młodego w drodze powrotnej do kuchni i odciąga za pomocnik kelnerski, czyli wózek ze sprzętem i bielizną stołową: Będziesz mi się wymądrzał?

O pracę w zawodzie kelnera w hotelu sieciowym trudno, nawet ober nie ma zbytnio komu oberować, bo dyrekcja redukuje.

Polityka 14.2012 (2853) z dnia 04.04.2012; kraj; s. 46
Oryginalny tytuł tekstu: "Kontakty interpersonalne dyplomowanego asystenta gastronomicznego"
Reklama