Przewodnik po włoskich smakach

Smaki Italii
Wybieracie się Państwo do Włoch? Podaję parę apetycznych adresów i nazwy dań wartych wyszukania w menu.
Zupa pavese
Mascarucci/Fotochannels/Corbis

Zupa pavese

Na ogół omijam wielkie metropolie, takie jak Rzym. W Wenecji na placu św. Marka restauratorzy ze wszystkich złupią skórę, bo każdy sporo zapłaci za to, by posiedzieć w Café Florian albo pójść do Harry’s bar, gdzie jedli i pili najsławniejsi. Szukam więc restauracji, w których stołują się miejscowi. Nie chodzi tylko o ceny, choć rzeczywiście jest tam dużo taniej, ale o prawdziwy smak Italii. Ale nawet w największych centrach turystycznych, takich jak właśnie Wenecja, znam kilka restauracji, w których je się po włosku, i to nieprzerwanie od 600–800 lat!

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj